Anca Dragu este prima femeie care a devenit preşedinte al Senatului şi al doilea om în stat. A lucrat cu Isărescu la BNR, 12 ani la FMI, la Comisia Europeană și a fost ministru de Finanțe al României.
La sfârșitul lunii decembrie 2023, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat că o va propune pe Anca Dragu, fost ministru de finanţe şi fostă preşedintă a Senatului României, pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova. Propunerea a venit la doar o zi după ce legislativul moldovean l-a demis pe Octavian Armaşu, titularul acestui post.
„Azi, în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei pe Anca Dragu. (…) Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră”, a anunţat Igor Grosu
Potrivit şefului Legislativului moldovean, Anca Dragu are o experienţă „importantă” în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi de aderare la UE.
Odată cu numirea sa la șefia Băncii Centrale a Republicii Moldova, presa de peste Prut și-a pus întrebarea cu privire la remunerația primită de Anca Dragu pentru exercitarea atribuțiilor sale. Sursele din domeniu a declarat că salariul lunar al fostului președinte al Senatului României la cârma instituției financiare din Moldova nu va fi diferit de cel al predecesorului său, Octavian Armașu.
Conform ultimei declarației de venituri fostului președinte al Băncii Naționale a Moldovei, salariul lui lunar al acestuia a constituit 163 mii de lei moldovenești sau circa 8400 de euro.
Patriarhul Daniel, în topul bugetarilor de lux. Salariul său este cât al președintelui Senatului
Potrivit declarației pe venit pe parcursul anului 2022 publicată pe site-ul Uniunea Salvați România Anca Dragu are (împreună cu soțul său) 11 loturi de pământ, 6 apartamente (din care 5 se află în București), precum și o casă situată la fel în capitala României.
Cine este Anca Dragu, prima femeie care a devenit preşedinte al Senatului şi al doilea om în stat
Anca Dragu, economist de profesie, a ocupat funcția de ministru al Finanțelor în guvernul României între noiembrie 2015 și ianuarie 2017. Mai mult, în 2020 a fost prima femeie care a devenit preşedinte al Senatului şi al doilea om în stat, toate acestea fiind doar o parte dintr-o carieră uriașă care adună 28 de ani de experiență la instituții financiare de anvergură atât din România cât și internaționale, dar și în mediul privat.
Cu o diplomă de licență și un doctorat în Economie de la Academia de Studii Economice din București, precum și un master în Politici Publice și Aderare la UE, finalizat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Anca Dragu a urmat diverse programe la Universitatea Georgetown, inclusiv Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est, și la Universitatea George Washington din Washington DC.
În cei peste 28 de ani de experiență profesională, Anca Dragu și-a consolidat expertiza atât la nivel național, cât și internațional, lucrând în sectorul public și privat.
A fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene. În plus, după o perioadă de 12 ani petrecuți în biroul Fondului Monetar Internațional din București, a ocupat funcția de economist în cadrul Băncii Naționale a României.
Ca senator în Parlamentul României a fost președinta Comisiei pentru Drepturile Omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi și membră în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital dar și în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale.