Sistemul endocrin este implicat în modificări ce însoțesc diverse perioade ale vieții, începând chiar din momentul concepției, continuând cu copilăria, pubertarea, perioada fertilă, menopauza și andropauza.
Hormonii sunt secretați de glandele endocrine: hipotalamusul, hipofiza, tiroida, pancreasul endocrin, paratiroidele, testiculele, ovarele și suprarenalele.
Hipotalamusul și hipofiza
Situat în sistemul nervos central, hipotalamusul este considerat un adevărat pacemaker al sistemului endocrin. Se află în legătură cu o glandă mică, hipofiza, situată dedesubtul lui, cele două structuri fiind conectate prin tija hipofizară.
Hipotalamusul este implicat în controlul secrețiilor hormonale hipofizare. Hipofiza este numită glanda-șefă, atât prin hormonii secretați, cât și prin legătura directă cu hipotalamusul. Printre hormonii secretaţi de hipofiză se numără cel de creştere, care are un rol important în dezvoltarea oaselor şi a cartilagiilor.
Absenţa acestui hormon produce nanism hipofizar (piticism), iar excesul determină apariţia acromegaliei sau gigantismului (manifestat prin modificări ale trăsăturilor feței, mâinilor și picioarelor). Hipofiza secretă şi prolactină, hormon care stimulează producerea laptelui matern și care e implicat şi în dezvoltarea sânilor. Atunci când prolactina este produsă în exces, apar tulburări precum lipsa menstruaţiei şi infertilitatea.
Tot la infertilitate poate duce şi secreţia anormală a hormonilor luteinizant (LH) şi foliculostimulant (FSH), care sunt implicaţi în reglarea ciclului menstrual şi în procesul de formare a spermatozoizilor. De asemenea, hipofiza sintetizează și adrenocorticotropina (ACTH), care controlează secreția unor hormoni suprarenali. Alți hormoni neurohipofizari sunt oxitocina și vasopresina (sau hormonul antidiuretic, necesar pentru reglarea echilibrului apei în organism).
Află mai multe despre rolul glandelor endocrine AICI