România ar fi urmat să cunoască în al nouălea cincinal - 1991-1995, perioada „de aur”, cu cea mai mare dezvoltare economică şi socială, declara fostul dictator Nicolae Ceaușescu înainte cu doar o lună de revoluția care i-a adus sfârșitul și în care au murit, potrivit cifrelor oficiale, peste 1.000 de români, iar alți peste 3.000 au fost răniți.
La finalul cincinalului al 9-lea, în România nu vor exista ”bogaţi pe seama exploatării muncii altora”, promitea Ceauşescu.
Ceaușescu numea cincinalul al 9-lea ”faza superioară a Programului de făurire a societăţii socialiste multilaterar dezvoltatate“ și pregătea planuri cu cifre astronomice.
Fostul dictator voia în cinci ani o Românie cu peste 8 milioane de salariaţi, investiţii de 1,7 miliarde de lei vechi, 35 de milioane de oi, un produs naţional brut de aproape 1,7 miliarde de lei și anunța 700 de mii de noi apartamente pentru români. Previziunile şi promisiunile lui Ceauşescu pentru cel de-al IX-lea cincinal (1991-1995) au fost anunțate la ultimul congres din noiembrie 1989, într-un discurs ce a durat 100 de minute. Investiţiile măreţe, cifrele astronomice şi previzunile populiste de la ultimul congres al PCR au fost primite cu urale şi aplauze. Congresul a avut loc la București, între 20 şi 24 noiembrie 1989.
Ceaușescu: Ce e rău să avem și noi șomeri? Cum zicea Caragiale - de ce să nu avem şi noi faliţii noștri? Nu e o abordare socialistă
”Nu putem admite în niciun fel ca în societatea noastră să se ajungă într-o formă sau alta la o concentrare a bogăţiei în mâna câtorva şi la creşterea numărului săracilor. (...) În nici un caz nu se pune problema ca raportul între veniturile mari și mici să atingă un asemenea nivel încât să se acumuleze la un pol bogații și la altul săracii (...) Unii se întreabă: ce este rău daca o sa avem şi noi şomeri cum există în ţările capitaliste? Asta îmi reaminteşte ce spunea, desigur, în secolul trecut, Caragiale - de ce să nu avem şi noi faliţii noștri? Sigur, o asemenea abordare nu este socialistă”, spunea dictatorul Nicolae Ceauşescu la ultimul congres al PCR, din noiembrie 1989, înainte cu doar o lună de revoluția care avea să-l înlăture definitiv de la conducerea României, scrie Historia.ro.
”În cincinalul 1991-1995 se vor asigura dezvoltarea armonioasă a tuturor ramurilor economiei naţionale, eliminarea unor contradicţii care au apărut în dezvoltarea diferitelor ramuri şi lichidarea unor rămâneri în urmă, asigurând o asemenea creştere a economiei naţionale care să satisfacă în condiţii tot mai bune necesităţilor economico-sociale de bună aprovizionare şi de export, cerinţă fundamentală a înaintării ferme a României spre noi culmi de progres şi civilizaţie”, mai spunea Ceaușescu.
„Realizări” în toate domeniile: irigații finalizate, recoltă uriașă până în 1995
„Realizările” la care se gândea deja Ceauşescu urmau să fie făcute în toate domeniile. Dictatorul voia să mărească producția industrială și ritmul extracției miniere în România și să finalizeze sistemul de irigații în toată țara până în 1995. Criza cerealelor de acum nu exista, potrivit planurilor lui Ceaușescu, pentru că, după 1995, recolta trebuia să fie de cel puțin 50 de milioane pe an.
”Producția - marfa industriala - urmează să crească cu 30-50%, dar este necesar să avem în vedere că, în cadrul dezbaterilor în partid şi cu întregul popor, s-a subliniat că este necesar să considerăm acest spor ca minim - şi trebuie să acţionăm pentru o creştere mai accentuată(...). Având în vedere rezervele existente, până în 1995, producţia de lignit şi cărbune trebuie să ajungă la circa 80 milioane tone, iar cea de huilă cocsificabilă la peste 20 de milioane de tone, asigurându-se cel puţin 90% din necesarul de carbune cocsificabil. Va trebui să creasca producţia de metale neferoase, care trebuie să asigure în intregime, necesarul economiei naţionale. (...) Până în 1995 să se realizeze irigarea acel puţin 6 milioane de hectare, urmând ca până în anii 2000 să încheiem organizarea întregului sistem naţional de irigatţi, care va ajunge la circa 7-7,5 milioane de hectare teren agricol, din care cel putin 5,5 milioane hectare teren arabil”, spunea Nicolae Ceaușescu.
Fostul dictator mai promitea, de la tribuna ultimului congres, că, în România, după 1995, vor fi 5 milioane de vaci cu lapte și 35 de milioane de oi.
Creșterea investițiilor era de asemenea pe agenda „socialistă” a lui Ceaușescu. El voia să se ajungă la investiții de peste 3.500 de miliarde de lei până în anul 2000.
”În urmatorul deceniu, se vor realiza investitii de 3.200-3.500 miliarde de lei, din care 1.600-1.700 miliarde de lei in cincinalul al IX-lea. Pe acesta baza se vor crea conditiile ca, în 1995, toate judetele sa realizeze un volum de activitate economica pe locuitor de cel putin 100 mii lei, iar in peste 20 de judete sa se depaseasca 150 mii lei", mai promitea Ceauşescu în noiembrie 1989, în aplauzele și uralele celor peste 3.300 de delegați la congresul al XIV-lea.