De cele mai multe ori te stresează să nu reușești să îți coafezi părul așa cum îți dorești. Urmărește indiciile oferite de părul tău prin intermediul modificărilor pe care le observi. Poți descoperi și trata la timp anumite afecțiuni.
Ce poate spune părul despre sănătatea ta
Specialiștii au descoperit că procesul de creștere a părului necesită mai multe zone ale corpului pentru a crea firele de păr noi pe bază de cheratină pe care le vezi.
Acește zone pot fi considerate mesageri care oferă informații legate de posibile problemele clinice, inclusiv infecții și deficiențe de vitamine ale organismului. Acordă timp pentru a îți examina mai atent părul.
Expunerea îndelungată la soare poate provoca ruperea părului
Dacă părul tău se despică sau se rupe cu ușurință și este mereu uscat, te avertizează că trebuie să îl ții departe de soare. Atunci când părul este expus în mod repetat la razele ultraviolete (UV), acesta va începe să se deterioreze.
În timp, părul își va piarde strălucirea din cauza deteriorării progresive și cumulative. Părul nu este prieten cu lumina directă a soarelui. „Dacă părul tău are parte de o expunere prelungită la soare, razele UVA și UVB pot deteriora cuticula”, a declarat medicul dermatolog Wilma. Ea adaugă că dacă nu intervii pentru a îl proteja, părul poate deveni decolorat sau chiar gri.
Poartă o pălărie sau o șapcă atunci când te expui la soare pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, pentru a preveni arsurile scalpului, poți folosi o pudră cu protecție solară. Astfel, părul nu va deveni gras, iar creștetul capului va fi bine protejat.
Rărirea părului ar putea fi un semn al bolii tiroidiene
Specialiștii îți dezvăluie ce poate spune părul despre sănătatea ta. Dacă te confrunți cu hipotiroidism, adică afecțiunea glandei tiroide care nu produce suficienți hormoni tiroideni, poți observa schimbări ale aspectului părului. De asemenea, părul tău poate cădea în cantități mai mari dacă ai această afecțiune.
Printre simptome se află intoleranța la frig, oboseala accentuată și creșterile bruște în greutate. Întreabă medicul despre testele de care ai nevoie pentru a diagnostica afecțiunea și ce tratament îți recomandă.
Pe lângă rărirea părului, anumite tulburări tiroidiene te expun riscului de apariție a unei afecțiuni autoimune de cădere a părului numită alopecie areată. Acest tip de cădere a părului provoacă pe scalp pete de cădere bruscă a părului. Se întâmplă atunci când sistemul imunitar atacă foliculii de păr.
Citește continuarea aici