O ehipă de cercetători de la Universitatea din San Diego, California a folosit o metodă numită spectometrie de masă pentru a testa 500 de mostre prelevate de pe telefoanele mobile și de pe mâinile a 40 de adulți. Iar rezultatele dezvăluie o cantitate surprinzătoare de informații despre aceștia.
Astfel, cercetătorii au comparat moleculele identificate într-o bază de date amplă și au reușit să producă un profil al stilului de viață pentru orice utilizator. Mai exact, aceștia au reușit să identifice după moleculele lăsate pe telefonul mobil dacă utilizatorul e femeie, ce fel de produse cosmetice folosește, dacă își vopsește părul, dacă bea cafea, ce fel de mâncare îi place, ce ar alege între vin și bere.
Mai mult, cercetătorii au putut afla și dacă ia tratament pentru depresie și dacă folosește loțiune solară, iar lista e mult mai lungă ceea ce înseamnă că telefonul mobil știe aproape totul despre tine.
„Majoritatea moleculelor sunt transferate de pe piele, mâni și transpirație pe telefoanele utilizatorilor. Cremele de protecție solară și cele împotriva țânțarilor rezistă ceva mai mult pe telefoane, chiar dacă nu sunt folosite des", a declarat Amina Boslimani, unul dintre oamenii de știință implicați în studiu.
De asemenea, cercetătorii sunt încrezători că, în viitor, ar putea identifica posesorul unui obiect fără a fi necesare amprente, să verifice dacă pacienții își iau medicamentele și să obțină informații legate de expunerea la poluare. „Având în vedere că o persoană obișnuită are în jur de 1.000 de microbi diferiți pe piele, studiul e promițător", au declarat oamenii de știință.