Ce trebuie să facă pensionarii de la 1 septembrie 2024
Certificatul de viață este un document esențial care confirmă că beneficiarul unei pensii stabilit în afara României este încă în viață. Începând cu toamna acestui an, pensionarii vor trebui să trimită acest document autorităților române până la 31 martie și 30 septembrie, în fiecare an.
Pentru ca certificatul de viață să fie valid, acesta trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale din țara de domiciliu sau reședință. Autoritățile pentru această certificare pot fi instituții de asigurări sociale/pensii, autorități administrative locale, sau notari publici din statul respectiv.
Conform noii legi, pensionarii care locuiesc în străinătate trebuie să trimită certificatul de viață din proprie inițiativă. Dacă aceștia nu respectă termenele de transmitere, respectiv 31 martie și 30 septembrie, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare.
Reluarea plății pensiei
În cazul în care certificatul de viață este prezentat după expirarea termenelor, plata pensiei va fi reluată de la data suspendării. Astfel, beneficiarii își vor putea recupera pensia, dar numai după ce transmit certificatul de viață conform cerințelor legale.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit, printr-un ordin emis marți, modelul certificatului de viață. Documentul poate fi consultat pe site-ul CNPP.
Această nouă măsură are scopul de a asigura că pensiile sunt plătite doar celor care sunt în viață, contribuind astfel la o mai bună gestionare a fondurilor de pensii.