Cele mai bizare fobii
De multe ori, oamenii devin emoționați sau neliniștiți când au de-a face cu o anumită situație, trec prin diferite stări sau prezintă diverse simptome comune. Acestea apar ca răspuns al organismului la o situație ce implică stresul, manifestându-se prin transpirație, amețeală, stare de vomă, tremur, palpitații sau chiar creștere a ritmului cardiac. Nu întotdeauna însă reprezintă manifestarea unei fobii.
Când vorbim despre fobie, trebuie să știm că aceasta reprezintă una dintre tulburările de anxietate, ce includ tulburarea posttraumatică, obsesiv-compulsivă, de panică și tulburarea de anxietate generalizată. Fobia este o teamă irațională, fără logică, ce persistă față de ceva, de un obiect, o situație, un animal, de oameni, spații, tuneluri, înălțimi, insecte, culori, numere etc.
Această frică sau teamă, în mod normal, este inexplicabilă, pare irațională, iar amenințarea sau pericolul este inexistent în realitate sau aproape inexistent, el fiind exagerat doar în mintea respectivei persoane. Există persoane care intră în starea de panică doar când își imaginează sau anticipează că ar avea de-a face cu o situație ce îi declanșează fobia. De multe ori fobiile îi împiedică pe cei care le au să desfășoare diverse sarcini sau să ducă o viață socială în mod normal.
Ce spun specialiștii despre fobii
Specialiștii spun că fobia este una dintre cele mai întâlnite tulburări psihice, estimând că un procent de 12% din populație dezvoltă în timpul vieții, la un moment dat, o astfel de anxietate. Tot ei spun că majoritatea persoanelor ce au o fobie nu se vindecă fără ajutor, ci trebuie să urmeze un tratament de specialitate. În urma unui astfel de tratament, care implică atât medicamentație sau o terapie complementară, cât și o combinație între ambele, unui pacient i se pot reduce temerile sau chiar poate să dispară de tot starea de anxietate.
Unele fobii sunt mai des întâlnite, iar altele mai rar. Unora, cum ar fi fobia de anumite animale - zoofobia, oamenii de știință le-au găsit explicații în evoluția speciei umane. Unele sunt des întâlnite în perioada copilăriei, cum ar fi frica de clovni – coulrofobie, dar care dispar odată cu maturizarea, o astfel de anxietate este foarte rar întâlnită în cazul adulților. Alt exemplu este frica de întuneric, care este explicabilă în copilărie, dar care dacă persistă în perioada adultă înseamnă că avem de-a face cu o fobie, numită nyctofobie. Despre cei care dezvoltă mai multe fobii, se spune că au o afecțiune numită polifobie.
Cele mai ciudate fobii. Ce sunt ginofibia sau eleuterofobia
25 dintre fobiile cele mai întâlnite
Iată 25 dintre cele mai bizare fobii de care suferă anumite persoane:
- ablutofobie – frica de a face baie, de la a face duș, până la cea față de orice formă de spălare;
- agirofobia – frica de a traversa strada;
- agrafobia – frica anormală de abuzul sexual;
- aichmofobia – frica de înțepături;
- androfobia – frica față de bărbați;
- antofobie – frica de flori;
- antropofobia – frica de alți oameni;
- autofobia – frica extremă de a fi singur;
- brontofobie – frica de tunet;
- chiroptofobia – frica de lilieci;
- chrometofobia – frica de bani;
- cristalofobie – frica de obiecte din sticlă sau cristal;
- decidofobia – frica de a lua decizii;
- elotofobia – teama că cineva va râde de tine;
- emetofobia – frica că va vomita;
- erotofobia – frica de a vorbi despre sex;
- equinofobia – frica de cai;
- fasmofobia – frica de fantome;
- gefirofobia – frica de poduri;
- ginofobia – frica de femei;
- haptefobia (hapnofobia, tixofobia) – frica de a fi atins sau a atinge;
- heliofobia – frica de soare;
- keraunofobie sau astrafobia – frica de fulger;
- pogonofobie – frica de oamenii cu barbă;
- sociofobie – frica de a comunica cu alți oameni, cu excepția membrilor apropiați ai familiei.