Untură de rață sau de gâscă
Ori de câte ori gătești o pasăre mai grasă, încearcă să aduni cu grijă grăsimea galbenă de pe abdomen. O poți topi, așa cum făceau bunicile noastre, la foc mic și o poți folosi ulterior în diferite preparate.
Untura de pasăre, chiar și grăsimea de găină sau de cocoș, sunt mult mai gustoase decât uleiul de floarea soarelui.
Iarna, poți găti cu untură de porc în cantități mici, atât cât să dea savoare preparatelor tale. Untura naturală de rață sau de porc este mult mai ușor de procesat de către organism, în comparație cu uleiurile hidrogenate care se descompun greu și care au tendința să se acumuleze în țesuturi.
Sosul care nu trebuie să-ți lipsească din cămară. Îl poți folosi în orice mâncare gătită. Se prepară din dovlecei cu ardei copți (realitatea.net)
Supă de legume sau de pasăre
Dacă ai fiert câteva legume pentru o supă cremă, păstrează apa bogată în arome și săruri și folosește-o să gătești alte preparate delicioase. Spre exemplu, poți să înlocuiești uleiul și să folosești supă de legume sau de pui pentru a sota cartofii și rădăcinoasele pentru un ghiveci pe care îl bagi ulterior la cuptor.
De asemenea, poți să folosești supa de legume sau de pui la pilaf, la piure sau la borșuri, fără să mai fie nevoie să adaugi grăsime. Zeama curată și bine strecurată care rămâne după ce ai fiert carnea de pasăre este foarte gustoasă și este un înlocuitor excelent pentru ulei.
MUSTUL, băutura de sezon, cu beneficii de neegalat. Peste 30 dintre motivele care te vor face să-l consumi zilnic (realitatea.net)