Verotoxina se poate lua prin consumul de alimente sau apă contaminată. În categoria alimentelor nu intră doar carnea, ci şi fructele şi legumele crude, laptele nepasteurizat sau diverse sucuri de fructe.
De asemenea, infectarea cu aceasta bacterie se poate face şi prin contactul cu scaunul unei persoane infectate (de exemplu, în timpul schimbării scutecelor bebeluşilor).
Printre cele mai comune simptome ale infecţiei se numără diareea, care poate fi cu sânge, crampe stomacale şi vărsături. Unii oameni care sunt infectaţi pot avea niciun simptom, însă în cazul copiilor sau persoanelor care suferă de boli cronice poate apărea şi insuficienţa renală.
Simptomele apar de obicei la 3-4 zile de la infestarea cu verotoxina.
În ceea ce priveşte tratamentul, trebuie să mergeţi la spital deoarece antibioticele sau alte medicamente anti-diaretice nu au niciun efect.
Cum preveniţi infecţia cu verotoxină?
Este important să vă spălaţi pe mâini, cu apă caldă şi săpun, după folosirea toaletei, înainte de prepararea hranei sau după ce aţi pus pus pe carne negătită, pe pământ sau aţi intrat în contact cu vreun animal.
De asemenea, mâncarea trebuie preparată bine, evitând carnea în sânge, iar mâncarea reîncălzită trebuie aproape fiartă. Este indicat să nu depozitaţi în acelaţi loc alimente crude cu cele deja gătite şi să spălaţi bine ustensilele de bucătărie folosite pentru a tăia alimentele crude.