Kama muta e o emoție puțin recunoscută, dar care a fost studiată atent de antropologul Alan Fiske. Expertul a dedicat peste un deceniu studierii acestei emoții. Potrivit echipei sale, kama muta e o emoție care a evoluat pentru a ajuta relațiile interumane și pentru a crea relații mai strânse.
„Te motivează să accepți alți oameni și să ai grijă de ei,” a declarat Jon Zabala, expert în cadrul University of the Basque Country, scrie The Guardian.
Kama muta crește angajamentul oamenilor față de relații. În plus, ne încurajează să avem mai multă compasiune și empatie.
Fiske a devenit interesat de kama muta în urmă cu 10 ani, când se afla în Norvegia alături de 2 dintre colaboratorii săi, Thomas Schubert și Beate Seibt. Fiske s-a întrebat de ce simte emoții puternice la finalul filmelor pentru copii sau cu supereroi, uneori chiar până la lacrimi.
„Eram atât de fascinați de această emoție încât am început s-o studiem,” a continuat Fiske.
Fiske a început să caute și o denumire care poate descrie emoția. Într-un final, a ales kama muta. Acesta e un termen din limba veche sanscrită care înseamnă „afectat de iubire”.
Primele cercetări au descoperit o serie de caracteristici care pot defini emoția drept un construct științific. Kama muta e o emoție scurtă și pozitivă. De cele mai multe ori, e descrisă cu metafore care fac referire la afectare. E acompaniată de o senzație de căldură în piept. La aceasta se adaugă senzația de „piele de găină”, fiori pe spate și lacrimi în ochi.
Această nouă emoție umană are și o probabilitate mai mare să aibă loc în momente de intensificare bruscă a „relațiilor comune”. Adică în preajma prietenilor, familiei sau membrilor aceleiași comunități.
Reconstrucție facială impresionantă a „vampirului” din Polonia: Zosia, îngropată acum 400 de ani cu o seceră la gât
Cum se manifestă emoția kama muta
Emoția poate fi declanșată în diferite moduri, susțin experții.
„Exemplul clasic pe care îl folosim e când te întâlnești brusc cu un prieten vechi pe care nu l-ai mai văzut de mult timp,” a declarat Janis Zickfeld, expert din cadrul Universității Aarhus și coauthor al studiului.
Mai apare și atunci când citim opere de artă care descriu perfect situații emoționale prin care am trecut. Sau la un eveniment de comemorare pentru eroii care și-au pierdut viața în război.
Kama muta, considerată o nouă emoție umană în domeniul academic, potențează angajamentul față de relații. Ne încurajează să ne comportăm cu mai multă bunăvoință și compasiune față de persoanele apropiate.
„Te ajută să apreciezi relațiile pe care le ai,” susține Fiske. „Senzația poate să dureze 30 de secunde sau un minut. Dar motivația rămâne.”
Acesta e motivul pentru care am putea simți senzația să îmbrățișăm un străin la un concert, de exemplu. Chiar dacă termenul e nou, senzația în sine e comună tuturor persoanelor, conform useit.ro