Cercetătorii de la Universitatea din Santa Catarina şi Epagri (Brazilia) au studiat sarea verde extrasă din planta „Sarcocornia ambigua”, o specie de cactus adaptată să trăiască lângă mare, în regiunile temperate şi tropicale din America de Sud, în zonele cu o concentraţie crescută de sare, potrivit epochtimes-romania.com.
Sarea verde, această alteranativă a sării de masă, conţine 8 % potasiu şi de 3 ori mai puţină clorură de sodiu, ceea ce previne hipertensiunea şi menţine nivelul colesterolului în limite normale.
Pentru a produce sare, planta va fi supusă 3 zile unui proces de uscare la cuptor, apoi se elimină rădăcina şi totul se macină. Aşa se poate utiliza drept condiment la mâncare, totuşi necesită anumite proceduri pentru a fi la fel ca sarea obişnuită.
Pulberea obţinută prin măcinare trece printr-un proces de calcinare (la o temperatură de aproape de 1.000 grade C), astfel încât toată materia organică să fie distrusă. Pentru ca sarea să se poată dizolva, se rehidratează, iar cenuşa rezultată în urma procesului de ardere se aruncă. În cele din urmă, este supusă câteva ore unui proces de uscare într-un evaporator rotativ, rezultând sarea în formă cristalizată.
Sarea verde a fost descoperită acum 10 ani în Santa Catarina de Cecilia Cipriano Osadia, biolog şi fitoterapeut, împreună cu cercetătorul Amaury Silva Junior, iar acum începe să fie studiată pentru a fi cultivată pe scară largă şi a ajunge pe piaţă. În acest scop, firma de produse naturale Dynabras Biossistemas cu sediul în San Pablo, a semnat un acord cu Epagri şi intenţionează să investească 1,5 milioane de „reais”, pentru a începe producţia pe scară industrială a sării verzi.