Acesta este de părere că, dacă proiectul de lege iniţiat de senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, care prevede limitarea dobânzilor la împrumuturi, va trece de Parlament, în primul rând băncile vor da credite mai greu.
"Este evident că băncile vor transfera cheltuielile în seama proprietarilor de depozite, oferind dobânzi mai mici în continuare. Oricum nu le crescuseră, deşi ar fi trebuit ca acestea să fie de minim 2% (n.r. în condiţiile în care ROBOR a crescut brusc, din septembrie anul trecut, iar inflaţia este pe trend accelerat de creştere)", a declarat pentru ziarul ,,Bursa" Cristian Pârvan, adăugând: "Poate că, aparent, dobânzile vor fi mai mici la credite, dar împrumuturile se vor da mai greu. Rămâne de discutat dacă o frânare a creditului nu este bună, pentru că îi mai temperează inclusiv pe clienţi".
Plafonarea depozitelor se va regăsi nu numai în dobânzile la depozite, ci şi într-un raport credit-garanţie mai mic, de exemplu, precum şi în alte condiţii "mult mai perfide şi mai hidoase, care nu ţin nici măcar de băncile româneşti", apreciază Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale, care este de părere că vorbim despre un format internaţional al riscului.
Detalii pe Bursa