Guvernanţii ezită să impună vaccinarea obligatorie la locul de muncă. Se tem că legea ar putea pica la Curtea Constituţională.
Kelemen Hunor, vicepremierul României: Nu putem risca să dăm o lege care pică la CCR.
Jurnalist: O soluție ar putea fi ca acest certificat să nu fie obligatoriu la locul de muncă?
Kelemen Hunor, vicepremierul României: Da. Este o variant. Este un drept fundamental și nu poți să îl îngrădești. Dreptul la muncă trebuie să fie păstrat.
Ușor, ușor, vaccinarea a devenit cel mai controversat subiect al momentului și nu a dezbinat doar clasa politică ci și familii sau vechi relații de prietenie.
„Din punct de vedere al societății, OK ar fi să ne vaccinăm cu toţii ca să scapam odată de pandemie. Pe de altă parte, nici nu poți să îi oblige. Și nu știu cât de corect ar fi să te constrângă să te vaccinezi”; „Neconstituțional nu știu din ce motiv ar putea fi. Vaccinarea este ca să ne protejeze și să ne ajute pe toți să depașim această perioadă grea”; „E delicat. Eu sunt provaccinare, dar nu pot să vin eu să impun cuiva”, sunt doar câteva dintre părerile oamenilor.
Reporter Realitatea PLUS: Obligativitatea vaccinării la locul de muncă trebuie introdusă sau nu? Bărbat: Cred că da, ca să nu punem în pericol capacitatea de lucru a colegilor.
Femeie: Obligatorie nu, dar ar trebui să fie o responsabilitate pentru fiecare. Este o obligație civică.
Doar 44% dintre români sunt vaccinaţi. Procentul este mult prea mic. Pentru a dobândi imunitatea de turmă este nevoie ca 60-70% dintre români să fie vaccinaţi împotriva noului coronavirus.