Slănina este principalul ingredient din orice parizer, cremvurști, cârnat polonez sau hotdog. Proporția de slănină pleacă de la 70-80% la produsele „de calitate” și ajunge chiar la 95% pe piețele sărace, cum e și România. Dar asta este variantă „fericită”!
Atunci când producătorii vor să reducă și mai mult costurile, ei renunță la slănină și o înlocuiesc cu pastă MDM. Practic, este vorba despre o emulsie de apa și pastă de șorici, piele de pui, tendoane și cartilagii. Toate acestea sunt amestecate cu o substanță care ajută la topirea grăsimilor în apa.
Pasta astfel obținută este amestecată cu un procent mic de carne, și aceea de slabă calitate. Pentru a căpăta consistență, se adaugă amidon, iar textură specifică se obține prin folosirea de soia.
Dar produsul trebuie să fie nu doar consistent, ci și atrăgător. Astfel i se da culoare cu carmin și gust cu „praf de parizer”. Este vorba despre un amestec format într-o mică propoție din arome naturale și de sinteză și o mare cantitate de substanțe chimice.
Pentru a avea gust, se adaugă glutamatul de sodiu (potentiator de gust), care are capacitatea de a stimula creierul să perceapă gustul de câteva sute de ori mai tare decât cel normal. Lactoza și glucoza au rolul de a îndulci ușor amestecul.
În fine, se adaugă conservanții (nitrituzl de sodiu și nitratul de potasiu), precum și antioxidanții (acid ascorbic), cu rolul de a simula „prospetimea” produsului final.