Valoarea Alibaba Group Holding a crescut cu 28% faţă de estimările vehiculate în piaţă în luna octombrie, după ce compania a înregistrat un profit de 792 milioane de dolari pentru perioada iulie-septembrie, în urcare cu 12% faţă de trimestrul anterior, informează Mediafax.
Facebook a avut în aceeaşi perioadă un profit de 422 milioane de dolari, iar rezultatul Yahoo s-a plasat la 297 milioane de dolari.
Compania chineză nu îşi publică rezultatele financiare, nefiind listată la bursă, însă anumite cifre sunt cuprinse în raportările financiare ale Yahoo, unul dintre cei mai mari acţionari ai Alibaba.
Potrivit Yahoo, veniturile Alibaba au crescut cu 51% în perioada analizată faţă de acelaşi interval al anului anterior.
Analiştii bancari anticipează că listarea Alibaba la bursă va fi cea mai mare ofertă publică iniţială din sectorul IT după listarea Facebook. Capitalizarea de piaţă a reţelei de socializare fondată de Mark Zuckerberg este de aproape 160 miliarde de dolari.
Alibaba are acces la o piaţă cu 618 milioane de utilizatori de internet şi se extinde agresiv în zona jocurilor pe dispozitive mobile şi pe segmentul mesageriei instant.
Influenta bancă americană de investiţii Goldman Sachs estimează valoarea de piaţă a grupului chinez la 150 miliarde de dolari, în timp ce banca australiană Macquarie evaluează compania la 200 miliarde de dolari. Cea mai pesimistă evaluare vine de la banca de investiţii Piper Jaffray, care atrbibuie grupului o valoare de 125 miliarde de dolari.
"Alibaba a ajuns la o anvergură a afacerilor care îi conferă un grad foarte ridicat de atractivitate pentru investitorii de capitalizare mare din sectorul tehnologiei. Google, Facebook şi Baidu (cel mai mare motor de căutare din China - n.r.) au fost mai mici în momentul listării la bursă. Totodată, Alibaba menţine rate foarte puternice de creştere", comentează un analist al Cantor Fitzgerald care evaluează compania chineză la 152,8 miliarde de dolari.
Yahoo deţine 24% din acţiunile Alibaba, care operează mai multe platforme de retail online în China. Celălalt mare acţionar al grupului chinez este operatorul japonez de telecomunicaţii SoftBank, controlat de miliardarul Masayoshi Son, cu un pachet de 37%.
Compania, fondată de miliardarul Jack Ma, generează cea mai mare parte din venituri prin comisioane de la retaileri şi publicitate online.