Un adevărat festin regal a fost pregătit pentru cei aproape 50 de lideri care au participat, în Republica Moldova, la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), care s-a încheiat la complexul vitivinicol Castel Mimi, situat în localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, la aproximativ 35 de kilometri de Chişinău şi aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Ucraina.
Programul Summitului CPE din R. Moldova, a cuprins o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegațiilor și grupuri de lucru care au dezbătur teme care vizează securitatea, energia și conectivitatea.
Liderii UE au fost serviți exclusiv cu bucate tradiționale moldovenești, gătite din produse de casă, printre acestea numărându-se sarmale cu umplutură de legume, tocăniță ”Roata norocului”, colțunași cu dovleac murat cu cremă de brânză de capră, sos de leuștean.
Bucătarii au declarat că au vrut să impresioneze invitații prin „tradiție și mister”.
„Am încercat prin meniul pe care îl abordăm să povestim puțin despre ce se întâmplă atât în Republica Moldova, cât și în România, din punct de vedere gustativ, pentru că suntem fraţi şi avem atât de multe obiceiuri în comun”, a declarat chef Alex Petrean.
„Lucrăm ca două popoare care au același grai și ne simțim foarte bine împreună, avem o colaborare frumoasă, e ceva nou și pentru noi, și pentru dânșii. Noi încercăm să redăm și cultura noastră, de asta au și fost selectate doar produse locale, doar produse care se găsesc pe teritoriul Republicii Moldova”, a explicat chef Vadim Surachii.
Înalții oficiali europeni au servit și o tocană de vinete, cu trei opțiuni de fel principal, iar garnitura a fost constituită dintr-un morcov și o țelină, modelate în forma „Coloanei Infinitului” a lui Brâncuși.
La aperitiv, liderii europeni au fost serviți cu mămăliguță umplută cu brânză de burduf, trufe negre și smântână. Iar președintele francez Emmanuel Macron a gustat sarmale în formă de croissant, cu umplutură de legume, călite în stil moldovenesc, acoperite glazură de vin și cu smântână afumată.
Cele trei preparate de la felul principal au fost mușchiuleț de miel cu frunze de varză, sturion preparat în stil moldovenesc și încă un preparat vegetarian. De pe masă nu au lipsit rulourile de cartofi umplute cu zacuscă și icrele de știucă.
„De exemplu, ca să dăm mai multă valoare sărmăluţei, o vom face în forma unui croissant. Pe partea de garnitură vom avea morcov şi ţelină, care vor avea forma Coloanei infinitului a lui Constantin Brâncuşi. Este un preparat pe care în fiecare an încercăm să-l gătim în momentul comemorării lui Brâncuşi şi ne-am gândit că va fi un moment frumos să-l expunem în faţa unor oameni atât de importanţi", a declarat chef Alex Petricean.
Meniul pentru acest mare eveniment european a fost „elaborat în urmă acum o lună și jumătate”, a mai spus chef Vadim Surachii.
Aproximativ 2.000 de participanţi au fost aşteptaţi la evenimentul de la Castelul Mimi, un domeniu viticol, în satul Bulboaca, la aproximativ 35 de kilometri de Chişinău.
Satul Bulboaca este faimos în Moldova pentru castelul vinicol Mimi și pentru Fabrica de Vin a familiei Mimi. Castelul a fost construit și inaugurat în 1901 de Constantin Mimi, politician, mare boier și producător de vin, care a fost și guvernator al Basarabiei și a avut și funcții importante în finanțe la București, pe timpul României Mari. După moartea lui C. Mimi și instalarea regimului sovietic, castelul este transformat în vinărie, cea mai mare din Republica Moldova la acea vreme, renume de care se bucură și astăzi.