"Această companie municipală va prelua şi va opera activele ELCEN, creându-se astfel premisele pentru continuarea procedurilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi de finanţări rambursabile bancare acordate de instituţii financiare internaţionale (BEI, BERD, BM etc)", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, primarul General a subliniat importanţa realizării acestui proiect care reprezintă un moment crucial pentru sistemul de termoficare din Bucureşti.
"Prin preluarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) într-un termen cât mai scurt de către compania Municipalităţii, se vor realiza investiţiile necesare pentru modernizarea şi retehnologizarea sistemului de termoficare. Concret, realizarea acestui proiect va asigura continuitatea şi calitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică cu consecinţe directe asupra reducerii preţului de producţie a energiei termice şi a celui de transport şi distribuţie, ceea ce va genera un impact pozitiv la nivel local, atât din punct de vedere economic, cât şi social", se menţionează în comunicat.
De asemenea, prin intermediul Companiei Municipale Energetice Bucureşti va fi posibilă realizarea investiţiei de valorificare energetică a deşeurilor menajere din Municipiul Bucureşti, proiect realizat tot prin fonduri nerambursabile.
"Noua entitate urmează să reunească, aşadar, producătorul şi distribuitorul sub conducerea unică a Primăriei Generale prin includerea acestor servicii, ca necesitate obiectivă în condiţiile în care directivele Uniunii Europene impun obligativitatea creşterii eficienţei energetice", se precizează în comunicat.
Sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti este cel mai mare din România şi furnizează în prezent energie termică pentru aproximativ 560.000 de apartamente, precum şi pentru 5.400 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.