UPDATE: Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pronunțarea asupra sesizării referitoare la nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, președintele CCR, Valer Dorneanu, arătând marți că judecătorii vor adresa întrebări preliminare Curții de Justiție Europene.
"Am hotărât cu majoritate de voturi să ne adresam cu un grup de întrebări preliminare Curții de Justiție Europene, de la care așteptăm răspuns (...). Cauza am suspendat-o până când primim răspunsul", a spus Dorneanu.
O nouă amânare
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, în octombrie, să amâne pentru 29 noiembrie, discuţiile asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată în dosarul privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate.
Astăzi se va decide dacă cazul va fi trimis la Curtea Europeană de Justiţie sau dacă se va lua o decizie la Bucureşti.
Reamintim că un român şi un american - care s-au căsătorit la Bruxelles - au cerut statului să le recunoască mariajul.
Peste 3 milioane de români au cerut modificarea legii fundamentale astfel încât căsătoria să fie definită ca o uniune exclusivă între bărbat şi femeie, nu între doi soţi, cum este acum.
CE TREBUIE SĂ DECIDĂ INSTANŢA
„(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România";
„(4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile"
Sursa: Articolul 277 alineatele (2) şi (4) din Codul civil
În Uniunea Europeană, 22 de state acceptă prin lege căsătoriile între persoane de acelaşi sex.