„Summit-ul a reușit să ofere camerelor de comerț o voce la nivel global, prin care acestea își pot susține proiectele în fața guvernelor, precum și a organismelor internaționale, în ceea ce privește promovarea comerțului liber, în cadrul unor piețe deschise și competitive. Apartenența la WCF oferă CCIR o platformă importantă pentru a contribui în mod esențial la dezvoltarea economiei și a mediului de afaceri din România. Având în vedere contextul geopolitic actual, România a devenit o țară extrem de importantă pentru asigurarea lanțurilor de aprovizionare și producție, iar prin poziția geografică, cu ieșire la Marea Neagră și acces la Fluviul Dunărea, România, prin Portul Constanța și celelate porturi fluviale, poate reprezenta un punct de atracție investițional semnificativ. Astfel, pentru CCIR rămâne extrem de importantă promovarea mediului de afaceri românesc, concomitent cu facilitarea conexiunilor și colaborărilor dintre camerele de comerț și membrii lor, prin promovarea schimburilor comerciale și a investițiilor internaționale. În acest sens, considerăm că, cel puțin în primă fază, la nivel european se impune o uniformizare a modului de funcționare a camerelor de comerț printr-o legislație unitară adecvată”, a declarat președintele CCIR, dl Mihai Daraban.
Președintele CCIR, în calitate de membru al Consiliului General WCF, reprezintă România în cel mai important for de conducere al organizației mondiale a camerelor de comerț, pe perioada mandatului 2023-2025.
Background
Federația Mondială a Camerelor de Comerț (WCF) este un organism non-politic și neguvernamental al ICC. Înființată inițial în 1951, ca Biroul Internațional al Camerelor de Comerț, WCF are ca obiectiv unificarea și susținerea rețelei globale de camere de comerț.
WCF joacă un rol esențial în ceea ce privește interacțiunea dintre diferite organizații și camerele de comerț din întreaga lume. Astfel, sunt create parteneriate care ajută la punerea în aplicare a inițiativelor de consolidare a camerelor de comerț în economiile în curs de dezvoltare și în economiile emergente. În momentul de față, există parteneriate cu mai mult de 12000 de camere de comerț din întreaga lume, a transmis CCIR.