CC aminteşte într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, că sâmbătă, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituţionalitate formulată de PDL şi o serie de parlamentari neafiliaţi.
"Curtea a reţinut în esenţă, că art.3 al Hotărârii nr.1/2014, contestată în cauză, prevede în mod expres că Guvernul, în componenţa aprobată prin aceeaşi Hotărâre, «şi-a asumat Programul de guvernare, astfel cum a fost prezentat în şedinţa Camerelor reunite din data de 21 decembrie 2012 şi aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr.45/2012, angajamentele Uniunii Social Liberale fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin Guvernul»", se arată în comunicat.
Curtea menţionează că şi Acordul guvernamental transmis de Guvern la solicitarea sa, semnat de Victor Ponta, în calitate de prim ministru al României, şi de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, prevede, la art.1, că "Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) face parte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de către Parlamentul României la data de 21 decembrie 2012".
"Ambele acte, atât cel adoptat de Parlament, cât şi cel semnat de primul ministru al Guvernului, atestă faptul că în cauză a fost schimbată doar structura şi compoziţia politică a Guvernului României, iar nu şi Programul de guvernare", subliniază CC.
Sursa citată menţionează totodată că sesizarea de neconstituţionalitate cere Curţii Constituţionale să stabilească, pe calea unui examen comparativ al Programului de guvernare aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr.45/2012 şi a Acordului politic, respectiv a Acordului guvernamental încheiat între formaţiunile politice care compun Guvernul, faptul că programul de guvernare aprobat de Parlament a fost implicit modificat, Hotărârea Parlamentului contestată consfinţind o asemenea modificare implicită.
"Realizarea unui examen comparativ în sensul celor solicitate de autorii sesizării excedează controlului de constituţionalitate. Controlul Curţii Constituţionale nu poate privi decât constituţionalitatea hotărârii Parlamentului contestată în cauză", precizează Curtea.
Curtea Constituţională s-a întrunit sâmbătă, pentru a decide în urma unei sesizări a PDL-PMP, dacă învestirea Guvernului Ponta III a respectat rigorile Legii fundamentale, fiind chemată să răspundă pentru prima dată unei astfel de întrebări în privinţa unei remanieri desfăşurată prin proceduri parlamentare.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, sâmbătă, în urma şedinţei Curţii, că sesizarea PDL-PMP privind Guvernul Ponta 3 a fost respinsă "ca inadmisibilă".
"S-a respins ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi", a precizat preşedintele Curţii Constituţionale.