Conform datelor, în ultimele trei decenii, ratele de cancer în grupul G20 al naţiunilor industrializate au înregistrat o creştere mai rapidă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani decât în orice alt grup de vârstă, înregistrând o creştere de 22% între 1990 şi 2019. Ratele pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani din aceste ţări se situează acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.
În contrast, în grupa de vârstă mai înaintată, cea de peste 75 de ani, cazurile au înregistrat o scădere față de nivelul maxim atins în jurul anului 2005.
Cercetătorii nu au găsit încă o explicație definitivă pentru faptul că persoanele aflate în floarea vârstei par să fie mai vulnerabile la această boală decât omologii lor din generațiile anterioare.
Cercetătorii sugerează că există indicii care ar putea explica tipurile de cancer care afectează în special persoanele tinere. Conform cercetărilor publicate în Financial Times, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani, cazurile de cancer colorectal au înregistrat o creștere de 70% în țările G20 între 1990 și 2019, în comparație cu o creștere de 24% la nivelul tuturor tipurilor de cancer.
Un studiu realizat de Societatea Americană de Cancer, pe baza datelor naționale privind incidența și mortalitatea prin cancer, sugerează că în acest an 13% dintre cazurile de cancer colorectal și 7% dintre decese vor fi înregistrate la persoanele sub 50 de ani.
Michelle Mitchell, director executiv al Cancer Research UK (CRUK), avertizează că vârsta rămâne cel mai important factor de predicție a riscului de cancer, cu aproximativ 90% din toate tipurile de cancer afectând persoanele de peste 50 de ani, iar jumătate dintre acestea afectând persoanele de peste 75 de ani.
Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri în grupa de vârstă mai tânără reprezintă o "schimbare importantă". "Trebuie să înțelegem această schimbare", subliniază Mitchell. CRUK a lansat o inițiativă de cercetare comună cu Institutul Național de Cancer din SUA pentru a obține o mai bună înțelegere a cauzelor apariției timpurii a cancerului.
Oamenii de știință care cercetează această problemă sunt tot mai convinși că schimbările în alimentație și stilul de viață, care au avut loc începând din mijlocul secolului trecut, au o influență semnificativă în apariția cancerului cu debut precoce. Dr. Frank Sinicrope, un oncolog și gastroenterolog de la Clinica Mayo din SUA, cu un interes deosebit pentru cancerul colorectal cu debut precoce, afirmă că incidența bolii a crescut semnificativ printre persoanele născute în anii \"60 sau mai târziu. El remarcă că numărul tot mai mare de pacienți tineri care vin la el pentru tratament în ultimii ani a fost "destul de alarmant".
Dr. Sinicrope sugerează că dieta și stilul de viață la care sunt expuși copiii în primii ani de viață reprezintă, probabil, un factor important în această creștere, menționând că obezitatea infantilă a devenit din ce în ce mai răspândită și problematică în ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, el subliniază că nu există un singur factor care să explice în întregime această situație.