Jurnaliștii de la BBC subliniază că România găzduiește mai mult de jumătate din ultimele păduri vechi și unele chiar foarte vechi ale Europei, cu ecosisteme valoroase ce adăpostesc urși, lupi și alte animale sălbatice. Există însă un nivel ridicat de violență, iar hoții de lemne sunt dispuși să ucidă.
Povestea fostului pădurar Liviu Pop este prezentată pe larg la televiziunea britanică. Jurnaliștii prezintă cu lux de amănunte cum a fost ucis. O anchetă a fost deschisă, dar nu există suspecți în acest stadiu, subliniază jurnaliștii din Regatul Unit.
Nu este prima dată când jurnaliștii vorbesc despre crimele din păduri și despre tăierile ilegale de lemne. Mai mult, BBC relatează despre cercetările efectuate de Greenpeace, care estimează că România pierde până la trei hectare de pădure în fiecare oră, ca urmare a degradării și a exploatărilor.
Britanicii spun că acest caz din MAramureș nu este unul izolat. Au stat de vorbă cu agenții de mediu care le-au povestit că tăieri ilegale se fac pe teritoriul întregii țări și nu odată pădurarii au fost uciși sau bătuți.
Anul acesta au fost cel puțin 16 atacuri ale hoților de lemne, iar pădurarii spun că nu au cum să se apere în fața acestora.