Robert Cazanciuc a spus, la manifestarea organizată de Ziua Justiţiei, că Ministerul Justiţiei are rolul de a contribui la consolidarea reformelor, în primul rând prin asigurarea resurselor materiale, fără însă a ignora necesitatea unui dialog cu întregul sistem judiciar.
Ministrul a amintit că la nivelul resurselor umane sunt deja în curs de soluţionare problemele prin alocarea, în ultimii ani, a sute de posturi de magistraţi şi grefieri, iar procesul va continua prin alocarea de resurse la nivelul infrastructurii instanţelor de judecată.
"Avem şantiere deschise pentru reabilitarea Palatului de Justiţie de la Sibiu şi a celui din Oradea, iar în scurt timp vom începe la Craiova şi Ploieşti (...) Am elaborat, împreună cu Şcoala de Arhitectură, conceptul de Cartier de Justiţie, care să reunească într-un ansamblu urban cât mai multe facilităţi de justiţie. Asociat proiectului Primăriei Municipiului Bucureşti, conceptul a atras atenţia Băncii Mondiale, putând deveni astfel cel mai ambiţios proiect destinat unor instituţii publice din ultimii 20 de ani", a mai spus ministrul Justiţiei.
În discursul susţinut în faţa reprezentanţilor sistemului judiciar, Robert Cazanciuc a arătat că speră ca din această toamnă să devină operaţional Tribunalul Comercial Bucureşti, "ca o formă de răspuns la nevoile mediului de afaceri".
De asemenea, ministrul Justiţiei a arătat că îţi doreşte să introducă pe agenda europeană 2014-2020, cu sprijinul mai multor state membre, proiecte cu finanţare europeană pentru modernizarea infrastructurii penitenciarelor.
"Avem un cadru normativ nou, vom avea sedii noi, dar nimic nu se poate schimba dacă nu vom putea contribui la modul în care ne raportăm la lege", a mai spus Robert Cazanciuc, care a subliniat faptul că trebuie să se renunţe la ideea că "hoţul neprins e negustor cinstit".
Ministrul a amintit de faptul că, în perioada următoare, va fi elaborat un act normativ prin care Monitorul Oficial să poată fi oferit gratuit tuturor cetăţenilor, arătând că legea nu poate fi respectată dacă nu este cunoscută.
În urmă cu 20 de ani, prin hotărâre de guvern, s-a stabilit ca prima duminică din luna iulie să fie dedicată Zilei Justiţiei.
La manifestarea organizată de Ziua Justiţiei, la Palatul de Justiţie din Capitală, sunt prezenţi, printre alţii, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea şi Gheorghe Muscalu, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei judidice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Mircea Duţu, Camelia Toader, de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, şi Dumitru Visternicean, reprezentantul CSM din Republica Moldova.