Noul Cod Fiscal, cel mai important pachet de legi și măsuri fiscale și financiare din România, urmează să fie votat mâine în plenul Camerei Deputaților.
Deputații vor vota practic "cu ochii închiși", în lipsa unor calcule de impact și în condițiile în care Camera este for decizional, după ce ''biblia fiscală" a plecat din Guvern și a fost ajustată în Senat.
Noul Cod conține o serie de schimbări cu impact major asupra bugetului, cea mai importantă fiind reducerea TVA de la 24 de procente la 19% începând cu 1 ianuarie 2016.
"Guvernul să nu mai ascundă impactul bugetar al măsurilor din noul Cod Fiscal și să le prezinte înainte de votul din Plenul Parlamentului. PSD s-a opus azi prin votul dat în Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor să prezinte impactul bugetar al măsurilor de relaxare fiscală din noul Cod Fiscal înainte de votul final de mâine din plenul Parlamentului", spune Andreea Paul, vicepreședintele PNL.
Taxele făcute pe genunchi îi sperie pe experții CE veniți la București
Potrivit Opoziției, lipsa unor calcule de impact dovedește că partidul condus de Victor Ponta este dezinteresat de punerea în aplicare a acestor măsuri.
"Având în vedere, însă, că pachetul de măsuri de relaxare fiscală este unul foarte consistent, PNL cere public Guvernului să prezinte:
1. Impactul bugetar pentru fiecare măsura în parte - și per total (nominal), și ca procent din PIB;
2. Cum se va ajusta bugetul într-un mod sustenabil și respectând obligațiile asumate de România în Compactul Fiscal (nominal și ca procent din PIB pentru fiecare măsură compensatorie avută în vedere în parte și per total);
3. Programul de convergență pe care România este obligată să-l retrimită Comisiei Europene cu proiecțiile pentru următorii 3 ani în noile condiții de relaxare fiscală. Este nevoie de aceste clarificări din partea Guvernului României înainte de votul final de mâine din Camera Deputaților", mai spune Andreea Paul.
Fostul ministru de Finanţe, deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a precizat anterior că impactul bugetar pe întreg anul viitor pentru reducerea TVA de la 24% la 20% este de 7,6 miliarde de lei, iar pentru reducerea la 19% depăşeşte 9 miliarde de lei.
La această sumă se adaugă 4,5 miliarde de lei proveniţi din reducerea TVA la alimente pentru 2016.
Ministerul de Finanțe nu a prezentat nicio estimare cu privire la modalitățile prin care vor fi acoperite aceste găuri din buget, pentru a nu se ajunge la escaladarea deficitului bugetar convenit cu FMI și UE.
Premierul Victor Ponta a anunțat duminică seara, după o consultare în rezerva de spital cu Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, că există "spațiu fiscal" pentru tăierea cu încă un punct procentual a TVA-ului...