Membrii Templului Poporului pentru a nu deveni fascişti (Guyana, 1978). Pe 18 noiembrie, pastorul sectei, Jim Jones, a ordonat congregaţiei să bea un lichid cu concentraţie mare de cianuri. Părinţii au fost sfătuiţi să îşi injecteze copiii cu acelaşi lichid. cu câteva ore înainte, Jones şi alţi sectanţi au ucis un membru al guvernului şi nişte ziarişti. După actul respectiv, conform unei casete care a înregistrat suicidul în desfăşurare, pastorul a motivat acţiunea prin refuzul URSS de a le mai permite exodul şi prin frica de a nu sfârşi “convertiţi” la fascism. 909 oameni si-au pus capăt zilelor.
Balinezii pentru a nu se preda (1906). Pe 14 septembrie, 1000 de balinezi au participat la ritualul suicidal Puputan pentru a nu fi înrobiţi de către colonizatorii olandezi. Raja s-a îmbrăcat în veşmintele tradiţionale albe şi a ordonat să se ardă toate lucrurile de valoare. Apoi toată lumea a pornit ceremonios spre invadatori. Ajunşi în faţa lor, oamenii au început să se înjunghie unul pe altul după ce marele preot l-a ucis pe Raja. În tot haosul, balinezii au aruncat cu bijuterii şi bani spre trupele olandeze stupefiate.
Localnicii din Demmin pentru a evita crimele şi violurile Armatei Roşii (Germania, 1945). Suicidul din micul oraş s-a produs pe fondul unei panici generale provocate de atrocitătile soldaţilor URSS împotriva civililor. În primăvara lui ’45, aproape 900 de persoane s-au sinucis cu lame sau otravă, spânzurându-se sau înecându-se. Unele mame si-au ucis mai întâi copiii.
Poporul din Chittor pentru a nu se preda şi a-şi apăra onoarea (India, 1303, 1535, 1568). Jauhar şi Saka reprezintă două tradiţii hinduse vechi de autosacrificare, caracteristice pentru regatele Rajput în epoca Mughal. Femeile şi copiii se fereau de captură luându-şi viaţa, iar bărbaţii pur şi simplu se aruncau în armele invadatorilor. În primul episod, sultanul din Delhi a asediat fortăreaţa de la Chittor, astfel că regina Rani Padmini le-a conduse spre un rug aprins pe cele 700 de domniţe de la curte, pentru a le scăpa de ravagiile soldaţilor. Apoi bărbaţii au săvârşit Saka, adică s-au îmbrăcat cu robe kesari şi turbane şi au alergat spre moarte către armata duşmană. După ritualurile suicidale din secolul al XVI-lea, se pare că şi linia domnitoare Rajput s-a stins.
Sursa: historia.ro