Marinarul doar ce venise din voiaj, iar ultima zonă de navigație fusese Africa de Sud. Boala este transmisă prin înţepătura ţânţarului anofel pe timpul nopţii. Primele simptome ale bolii apar între 7 zile și 3 luni de la mușcătura de țânțar.
"Pezenta simptome febrile, cefalee, stare generală proastă. Având în vedere simptomele a fost consultat de către medicul infecționist. Diagnosticul a fost malarie, iar starea avansată a bolii necesită spitalizare", a afirmat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.
"Este o boală omorâtoare din acest punct de vedere. Este o mare provocare pentru săntătatea publică. Primul diagnostic trebuie pus în spital și tartamentul acut pentru că trebuie prevenită complicația și eventual decesul", a precizat Sorin Rugină, medic specialist boli infecțioase.
"Nu există un vaccin contra malariei. Sunt doar niște tratamente preventive pentru a încerca să eviți pe cât posibil această boală. În momentul în care apar simptome trebuie să fie tratate acolo imediat la față locului. Netratate pot duce la boli ireversibileț, spune Adrian Mihălcioiu, reprezentant al sindicatului marinarilor.
Nu se ştie încă de ce bărbatul nu a luat tratament preventiv la bordul navei şi a ajuns să fie infectat. Marinarul a ajuns acasă, în Constanţa neştiind că a adus cu el microbul.
Malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în multe zone tropicale și subtropicale. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel.
Formele severe de malarie se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree și dureri abdominale.