În ciuda muncilor grele la care erau supuse, persoanele exploatate mâncau o dată pe zi, lucrau mai mult de 12 ore pe zi. Mai mult, suspecții le băteau sau le mințeau că vor fi plătite, însă acest lucru nu s-a întâmplat niciodată.
Procurorii DIICOT vorbesc despre cel puțin șase victime. Una dintre ele, un bărbat racolat în vara anului 2021, în localitatea Drăgășani, le-a povestit oamenilor legii cum a fost indus în eroare de către un bărbat și fiul său, care au profitat de faptul că tânărul avea un handicap mental și era lipsit de vreo sursă de venit, potrivit Realitatea Plus.
”Gheorghe zbiera la mine de fiecare dată, au existat situații când mă înjura și mă îmbrâncea... de câteva ori m-a luat de haină și m-a împins, uneori, lovindu-mă și spunându-mi că sunt și prost...Nicu a început să mă înjure, a tras de mine și mi-a spus că sunt țăcănit. (...) Îmi era frică de acesta și nu îndrăzneam să nu fac treburile gospodărești sau ce îmi spunea să fac”, le-a povestit una dintre victime procurorilor.
Cei exploatați locuiau în condiții insalubre, într-o încăpere construită din scânduri, cu un acoperiș din folie de plastic și fără ușă.
Comunicatul oficial
La data de 6 februarie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, în județul Giurgiu, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane în formă continuată.
În fapt, s-a reținut că, începând cu anul 2021 și până la data de 6 februarie 2024, două persoane, membrii ai aceleași familii, ar fi recrutat și adăpostit, într-o anexă improvizată a locuinței lor, 6 persoane vătămate, pe care le-ar fi exploatat prin supunerea la muncă fizică și ținerea în stare de sclavie, profitând de imposibilitatea acestora de a se apăra sau de a-și exprima voința, cauzată de afecțiunile fizice și psihice grave de care sufereau, precum și de lipsa mijloacelor de subzistență.
Persoanele cercetate ar fi reținut documentele persoanelor vătămate, pentru a le împiedica să plece și le-ar fi obligat să presteze diferite activități în gospodărie, fără a fi remunerate și fără a li se asigura hrana zilnică necesară, un adăpost corespunzător și condiții minime de igienă.
Astăzi, 6 februarie, în urma percheziției domiciliare efectuate la locuința persoanelor, două dintre persoanele vătămate au fost găsite adăpostite în condiții precare de igienă și având probleme evidente de sănătate, de natură fizică și psihică.
De asemenea, au fost descoperite și ridicate înscrisuri de interes pentru cauză (inclusiv acte de identitate ale altor persoane vătămate), precum și alte mijloace de probă.
Audierile se desfășoară la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.
Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.