Minivacanța de Sfântul Andrei nu se va mai repeta și la sfârșit de an pentru că zilele sărbătorilor de iarnă sunt exact sâmbăta și duminica. Nașterea Domnului (Crăciunul) pică într-o zi de sâmbătă și trecerea dintre ani (Anul Nou) într-o zi de vineri, 1 și 2 ianuarie fiind exact în weekend.
Anul 2022 va începe la muncă foarte devreme, chiar pe 3 ianuarie, care pică într-o zi de luni.
Anul ce vine - 2022 va oferi românilor nu mai puțin de 15 zile libere, în care angajații vor avea dreptul să stea acasă.
Până la jumătatea lunii ianuarie, bugetarii vor afla dacă vor avea parte de minivacanțe între libere și sfârșitul de săptămână. Guvernul ar trebui ca până la data de 15 ianuarie 2022 să stabilească ce libere suplimentare vor primi aceștia pentru "punțile" dintre weekend și liberele legale.
Când pică ZILELE libere legale în anul 2022:
1 și 2 ianuarie - Anul Nou: sâmbătă și duminică;
24 ianuarie - Mica Unire, adică Ziua Unirii Principatelor Române: luni;
22 aprilie - Vinerea Mare: vineri;
24 și 25 aprilie - Paștele: duminică și luni. (Paștele catolic pică în 17 aprilie, astfel că zile libere vor fi și pe 17 și 18 aprilie, pentru creștinii catolici);
1 mai - Ziua Muncii: duminică;
1 iunie - Ziua Copilului: miercuri;
12 și 13 iunie - Rusaliile: duminică și luni;
15 august - Adormirea Maicii Domnului : luni;
30 noiembrie - Sfântul Andrei: miercuri (e posibilă o „punte” ca minivacanță);
1 decembrie Ziua Națională: joi (e posibilă o „punte” ca minivacanță);
25 și 26 decembrie (Crăciunul): duminică și luni.
Reamintim că liberele din zilele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de cultul creştin respectiv.
„Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator", prevede Codul Muncii.
De asemenea, angajaţii din domeniile esențiale, ca sănătate, alimentație publică, sau unde activitatea trebuie să continue vor avea parte de zile libere în următoarele 30 de zile după sărbătoarea respectivă.