Predoiu a subliniat că efortul pentru elaborarea Legilor Justiției a fost ”extrem de complicat după daunele produse de PSD”.
”Sunt câteva repere pe care aș ține să le punctez. Tentația ar fi să spun elaborarea Legilor Justiției. A fost un efort extrem de complicat după daunele pe care PSD le-a produs în 2016-2019 în legislație. Am fost membru în celebra comisie Iordache și am trecut prin momente extrem de dificile și tensionate, doi ani, săptămânal, cu ședințe prelungite care au implicat foarte mult pe toți cei prezenți acolo să putem limita aceste pagube. Având majoritate parlamentară, grupul Dragnea a impus până la urmă modificarea Legilor Justiției. În cele mai multe dintre aceste modificări, rezultatele nu au fost deloc favorabile unei justiții sănătoase.
E un proiect pus în dezbatere publică, aș putea să umplu această masă cu un metru cub de documente elaborate de oameni cu înaltă calificare profesională, care au stat luni de zile să scrie un proiect care este o bază de discuție.
Pe ce am lucrat noi se va interveni la anul în Parlament.
Poate cel mai important lucru, la care țin foarte mult și mă mulțumește, este că am reușit printr-o acțiune de cooperare cu M.A.I., DIICOT, Serviciile de Informații să elaborăm o strategie de combatere a criminalității organizate și traficului de persoane. E într-o formă finalizată, va fi lansată în perioada următoare.
Este un efort colectiv, dublat de unul operativ despre care nu sunt informat.
Noi avem o mare problemă legată de crima organizată și traficul de persoane. Statul român dă un răspuns coerent la această problemă.
Mai sunt multe lucruri de care suntem mulțumiți: am alocat anul acesta pentru investiții absolut toate sumele necesare. Investiții în sedii, în resursele logistice necesare pentru aplicarea legilor. Sunt 27 de lucrări de investiții de extindere și reabilitare de sedii. S-au făcut pași în direcția digitalizării, au fost alocați zeci de milioane de euro.
Anul acesta ne-am propus sa pregătim sprintul spre o reformă decisivă. Proiectele sunt puse pe masă, fondurile sunt alocate, însă este nerealist să ceri ca toate aceste probleme să se întâmple într-un an.
Modernizarea justiției, repararea daunelor produse de PSD reprezintă un șantier destul de larg și de profund. O construcție presupune o fundație, un plan, anul acesta ne-am ocupat de ele. E absurd să spui acum că nu e gata construcția. Lăsăm o bază gata de a fi continuată”, a răspuns Predoiu, întrebat despre realizările din mandatul său.
În privința eșecurilor, ministrul Justiției spune că mandatul său a avut un punct slab la comunicare, amintind și despre faptul că nu s-a reușit desființarea SIIJ, tot din cauza lipsei majorității parlamentare.
”Cred că n-am reușit să comunic foarte bine această etapizare a acestui plan, faptul că nu se poate rezolva totul deodată, că avem în continuare o majoritate în Parlament care a blocat Legile Justiției și că încă nu putem trece de ea.
Nu pot să mă duc cu legile să le repare cel care le-a stricat.
Ministerul Justiției are obligația să elaboreze proiecte. A făcut acest lucru”, a conchis Predoiu.