Cătălin Predoiu a precizat vineri, la Ministerul Justiţiei, că proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale va fi prezentat în Guvern în luna februarie şi apoi trimis la vot în Parlament, probabil în prima jumătate a lunii martie, dar numai dacă primeşte aviz pozitiv de la Consiliul Superior al Magistraturii.
„Obiectivul Ministerul Justiţiei este să trimitem proiectul desfiinţării SIIJ la începutul lunii februarie în Guvern. Le-am spus liderilor politici că nu fac niciun pas, să merg în Parlament cu proiectul fără avizul CSM”, a declarat vineri ministrul Justiţiei.
„SIIJ va fi desfiinţată cel tarziu la sfârşitul lunii martie. Nu va fi SIIJ 2.0, nu o desfiinţăm ca să facem alta. Se lucreaza tehnic la o formulă care să fie agreată politic în coaliţie, de către CSM şi la nivel european. Le-am spus liderilor politici că nu fac niciun pas, să merg în Parlament cu proiectul fără avizul CSM. Obiectivul Ministerul Justiţiei este să trimitem proiectul desfiinţării SIIJ la începutul lunii februarie în Guvern. Voi urgenta Codurile penale şi legile Justiţiei pentru a le trimite până la sfârşitul primaverii, astfel încât la sfârşitul anului, marile şantiere să fie închise: este vorba de SIIJ, legile Justiţiei şi codurile penale plus legea grefierilor şi legea salarizării puterii judecătoreşti”, a afirmat, vineri, Cătălin Predoiu.
Reamintim că în decembrie 2021, premierul Nicolae Ciucă promitea că Secția Specială va fi desființată până la 31 martie 2022, dar va fi creată o altă structură pentu preluarea dosarelor SIIJ.
”Pentru desființarea Secției de investigație a magistraților există o asumare ca până la 31 martie anul viitor să se pună în aplicare o inițiativă legislativă, să se desființeze SIIJ și să se înființeze o nouă structură care să preia dosarele care sunt deja în lucru”, declara Ciucă.
În Programul de guvernare al Coaliţiei PNL - PSD - UDMR se arată că, până la data de 31 martie 2022, se va adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, urmând ca aceasta să fie înlocuită de o nouă structură, care se ofere "garanţii de independenţă a magistraţilor".
"Până la data de 31 martie 2022, vom adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii SIIJ şi înfiinţarea unei instituţii/structuri care oferă garanţii de independenţă a magistraţilor şi să asigure, în acelaşi timp, mecanisme eficiente pentru o reală şi efectivă răspundere a judecătorilor şi procurorilor, în condiţii de imparţialitate şi de legalitate a procedurilor, în acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneţia din iulie 2021 şi al Consiliul Superior al Magistraturii", se arată în programul de guvernare, scrie agerpres.ro.u.