O echipă de cercetători de la Unviersity of Pennsylvania au realizat un studiu care arată că aceste aplicații nu au efecte nici măcar în luarea deciziilor.
„Regimurile comerciale de antrenament pentru creier ar putea reduce predispoziția oamenilor de a lua decizii riscante sau impulsive. Însă, oamenii cu abilități cognitive crescute au tendința de a lua mai rar astfel de decizii", susțin autorii studiului.
Jocurile care promit să te facă mai deștept nu au niciun efect
Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii după ce au studiat atent creierul a 64 de tineri care au fost împărțiți în două echipe - prima a fost rugată să urmeze un regim de antrenare a creierului, jucând jocuri de acest fel timp de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, de-a lungul a zece săptămâni. A doua echipă a urmat același plan, doar că oamenii de aici au jucat jocuri video online.
Ambele grupuri au fost informate că cercetarea investighează dacă jocurile video îmbunătățesc congiția și schimbă capacitatea indivizilor de a lua decizii. Participanții aveau de luat o serie de decizii înainte și după antrenament.
De asemenea, cercetătorii au testat și deciziile impulsive ale participanților. Pentru acest lucru, voluntarii trebuiau să aleagă între recompense mici oferite la acel moment sau recompense mari oferite mai târziu.
În plus, cercetătorii au vrut să afle cum se descurcă și la capitolul în care trebuie să ia decizii riscante . În acest sens, participanții trebuiau să aleagă între recompense mari cu o probabilitate mică, sau între recompense mici cu o probabilitate mare.
Rezultatele au arătat că antrenamentul nu a oferit nicio schimbare în activitatea creierului sau în tiparele de decizii luate de-a lungul testelor. Însă, s-a observat o oarecare schimbare în ceea ce privește cogniția. În concluzie, studiul demonstrează că jocurile de antrenament pentru creier nu sunt cu nimic mai presus față de jocurile video obișnuite, deoarece niciunul nu are vreun efect asupra minții tale.