Cât timp poți să îți lași câinele singur în casă este o întrebare comună printre posesorii de câini, deoarece mulți dintre noi ne confruntăm cu agenda încărcată și activitățile zilnice care necesită absența noastră de acasă pentru anumite perioade de timp.
Deși este înțeles că este dificil să lași câinele singur, este important să găsim echilibrul între nevoile noastre și cele ale animalului de companie.
De multe ori ai putea crede că, în timp ce tu ești la serviciu, patrupedul tău e liniștit acasă, singur. Dar realitatea este că această situație ar putea provoca diverse probleme de sănătate fizică și psihică pentru animal.
Se schimbă norme europene pentru bunăstarea animalelor. Cum trebuie transportate pisicile și câinii?
În general, câinii au multă energie, iar când sunt lăsaţi singuri, aleargă şi muşcă toate obiectele din jur. Deşi poate fi neplăcut ca atunci când te întorci de la cumpărături să găseşti dezordine în casă, îţi asumi acest risc, mai ales dacă stai la apartament şi nu ai cu cine să laşi patrupedul.
Animalele de companie au cinci nevoi de bunăstare: sănătate, dietă, comportament, mediu şi companie. Din punct de vedere social, câinii au nevoie de multă interacţiune şi de companie pentru a trăi o viaţă sănătoasă. Indiferent că eşti proprietarul unui câine de mulţi ani sau abia l-ai achiziţionat, să îşi laşi câinele singur poate fi un subiect delicat. Timpul variază în funcţie de vârstă, de sănătatea şi de comportamentul câinelui tău. Între un căţeluş care încă trebuie să fie dresat şi un câine în vârstă, programul diferă.
Potrivit PDSA (Dispensarul pentru Animale, din Marea Britanie), cu 48 de spitale pentru animale de companie în reţeaua sa, câinii nu ar trebui să fie lăsaţi singuri, în general, mai mult de patru ore. Modern Dog Magazine specifică faptul că patrupezii din cuşcă nu ar trebui să fie lăsaţi singuri mai mult de 3 ore, iar câinii adulţi maximum 6 ore. Este important să iei în considerare următorii factori, atunci când decizi să îl laşi singur: rasa câinelui, vârsta, mărimea, rutina învăţată, modelele de comportant şi sănătatea.
Unele rase (cum ar fi: rasa Ciobănesc Australian sau Husky Siberian) au nevoie de multă mişcare, iar reprezentanţii lor pot deveni trişti dacă sunt lăsaţi în casă, mai mult de două ore. La polul opus, câinii din rasa Basset Hounds sunt mai sedentari şi se relaxează atunci când sunt singuri, iar căţeii sub 10 săptămâni nu trebuie să fie lăsaţi mai mult de o oră singuri.
Câinii adulți trebuie, în general, să iasă afară de trei până la cinci ori pe zi pentru a-și face nevoile. Cățeii, însă, au nevoie de pauze mult mai dese.
Urșii din Siberia nu pot hiberna din cauza temperaturii anormal de mari și se plimbă precum zombi
În general, cățeii au nevoie să urineze la fiecare 1-2 ore și la fiecare 3 ore după ce trec de 3-4 luni. Iată câteva indicații pentru căței de diferite vârste:
- 8-10 săptămâni: o oră sau mai puțin. Cățeii atât de tineri pur și simplu nu își pot ține urina mai mult de o oră.
- 10-12 săptămâni: capacitatea vezicii urinare este în creștere, dar două ore este încă cea mai lungă perioadă pe care majoritatea cățeilor o pot petrece fără să urineze în această etapă.
- 3–6 luni: Puii de trei luni pot aștepta trei ore. Cei de patru luni pot aștepta patru ore și așa mai departe până la 6 luni.
- După 6 luni: Un cățel mai în vârstă, ca majoritatea câinilor adulți, are capacitatea de a se ține până la șase ore. Dacă nu aveți o ușă pentru câini, asigurați-vă că veniți acasă la prânz sau trimiteți pe cineva să scoată câinele afară.
Desigur, estimările de mai sus pot varia în funcție de mărimea, sănătatea și obiceiurile unui cățel. Orice câine forțat să își țină urina prea mult timp este expus riscului de infecții ale tractului urinar, pietre sau cristale la rinichi. În plus, ținerea urinei prea mult timp este pur și simplu inconfortabilă și poate duce la accidente.
Dincolo de nevoile fiziologice, un câine caută persoana care are grijă de ei și pe care o iubesc. Asta indiferent dacă au bolul cu mâncare și cel cu apă pline împreună cu toate jucăriile. Ei tot se vor simți singuri.
Cum se simte alergia la frig. Atenție la simptome, pot fi confundate cu alte probleme de sănătate
Acest lucru îi va determina să reacționeze exagerat la sunetele exterioare, și o vor demonstra cu lătrat disperat sau chiar plângând din cauza fricii chinuitoare pe care le-o provoacă orele lungi petrecute singuri.
Cum să îl ajuți să treacă mai reprede peste orele în care stă singur în casă
O consecință a faptului că e lăsat singur acasă este că îți poate distruge din greșeală mobila. Dar ține cont că nu va înțelege de ce îl cerți. Prin urmare, pentru a-i calma în timpul absenței, cel mai bun lucru de făcut este:
Scoate-l la plimbare înainte de a pleca. Astfel, el va adormi imediat, pentru a-și recăpăta puterea, cât timp ești plecat.
Angajează pe cineva care să aibă grijă de el. Asta poate fi doar pentru o vreme cât te întorci acasă.
Lasă-i jucăriile la îndemână.
Adoptă un alt cățel, ca să-și țină companie unul altuia.
Acesta este cel mai scump condiment din lume. Valoarea sa a ajuns să o depășească pe cea a aurului