Medicii pediatri avertizează că activitatea și exercițiile fizice sunt esențiale pentru menținerea sănătății, iar în copilărie sunt fundamentale pentru potențarea diverselor procese fizice, prevenirea diferitelor patologii care s-ar putea dezvolta la vârsta adultă — precum obezitatea — și asigurarea confortului psihologic.
Creșterea fenomenului obezității în Spania în ultimii ani are 'o strânsă legătură cu profundele și importantele schimbări produse în obiceiurile' populației, precum reducerea activității fizice, creșterea inactivității și petrecerea timpului liber din ce în ce mai mult în mod pasiv, afirmă medicul Rosaura Leis, coordonator al Unității de Gastroenterologie și Nutriție Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Universitar din Santiago de Compostela (USC) și profesor titular al USC.
Medicul Gerardo Rodriguez, membru al Grupului de Activitate Fizică din cadrul Asociației Spaniole de Pediatrie, avertizează că 'sedentarismul este o gravă problemă pentru sănătate, comparabilă cu alți factori precum hipertensiunea, hipercolesterolemia și tabagismul'.
Potrivit acestui expert, ultimul studiu în materie de sănătate din Spania arată că '12% dintre copiii cu vârste între 5 și 14 ani și 45% dintre cei cu vârste între 15 și 24 de ani nu desfășoară niciun fel de activitate fizică sau desfășoară numai una foarte slabă'.
Profesorul Marcela González-Gross, de la Departamentul de Sănătate și Randament Uman din cadrul Facultății de Științe ale Activității Fizice și Sportului din cadrul Universității Politehnice din Madrid, susține că 'activitatea fizică favorizează un echilibru psihofizic și o creștere a capacității funcționale a diverselor sisteme organice'. În copilărie, activitatea fizică este determinantă pentru potențarea creșterii și dezvoltării, atât sub aspect neurologic, cât și în privința mușchilor și scheletului, facilitând o mai mare mineralizare a oaselor, precizează Marcela González-Gross.