De regulă, ouăle din magazine sunt spălate și dezinfectate pentru a preveni infecția cu Salmonella, o bacterie ce poate cauza intoxicații alimentare.
Totuși, atunci când sunt spălate ouăle este distrus și un strat natural de protecție al acestora. Drept urmare, ouăle de pe rafturile din supermarket se pot strică mult mai repede din cauza faptului că bacteriile pot pătrunde mult mai ușor prin coajă acestora.
Așadar, mare atenție! Dacă ai cumpărat ouă de țară acestea nu trebuie spălate, chiar dacă sunt un pic murdare. În acest mod vei proteja acea pelicula de protecție ce ține la distanță microbii.
Dacă păstrezi ouăle la frigider unde temperatura este de 4-5 grade Celsius, află că acestea pot rezistă până la 3 săptămâni. Bineînțeles, temperatura trebuie să fie constanța, iar umiditatea să nu depășească 85%.
Ține minte că cel mai bine păstrezi ouale pe raftul frigiderului și nu pe ușa unde sunt acele spații speciale de depozitare. Explicația este simplă, de fiecare dată când deschizi ușa frigiderului se modifică și temperatura, așa că rafturile reprezintă cel mai bun loc pentru păstrarea ouălor.
Așadar, poți păstra ouăle cât mai aproape capătul raftului din frigider, pentru că astfel le vei proteja de fluctuațiile de temperatura.
Ouăle de țară pot fi ținute și la temperatura camerei, însă menționăm faptul că o zi în care sunt păstrate în acest mod este echivalentă cu o săptămâna în care sunt păstrate la frigider. Pe scurt, calitatea acestora va scădea destul de repede.
Cum să verifici prospețimea ouălor
Acum că știi cât rezistă ouăle de țară în frigider, ar trebui să știi și cum să le verifici prospețimea, dacă le-ai ținut prea mult la păstrare. Este un test simplu prin care poți evita o intoxicație alimentară.
Cel mai simplu test pe care îl poți încerca la ține acasă este să pui un ou sau mai multe în apă rece. Dacă acestea se duc la fundul vasului, atunci înseamnă că sunt bune de mâncat și nu au absolut nicio problema.
În cazul în care ouăle plutesc la suprafață apei atunci este recomandat să le arunci pentru că nu mai sunt bune de mâncat și s-au stricat. Nu îți pune sănătatea în pericol!
Explicația acestui teste este destul de simplă. Ouăle mai vechi sunt mai ușoare pentru că își pierd o parte din fluide prin porii din coajă și astfel se umplu cu aer.
Bineînțeles, ar fi indicat să inspectezi și coajă acestora. Dacă este crăpată atunci nici nu mai este cazul să faci acest test, nu riscă să le mănânci pentru că te poți alege cu o intoxicație alimentară!
Mai mult, coajă ouălor nu trebuie să fie lucioasă sau unsuroasă. Ouăle proaspete au o coajă mata, fără luciu. Mare atenție și la acest aspect atunci când inspectezi ouăle.