De ce este nevoie să depozitezi corect carnea?
Potrivit divahair.ro, există două tipuri de bacterii care se pot dezvolta pe alimente, și anume:
Bacterii patogene. Acestea sunt deosebit de periculoase, deoarece provoacă boli de origine alimentară. Ele se dezvoltă rapid pe alimentele necongelate sau nepăstrate în frigider și, din păcate, nu pot fi detectate după aspectul, gustul sau mirosul alimentelor.
Bacterii de deteriorare. Acestea apar pe măsură ce alimentele se strică. Ele schimbă gustul, aspectul și mirosul mâncării, însă nu sunt la fel de dăunătoare precum bacteriile patogene, fiind mai puțin probabil să te îmbolnăvească.
Cele mai frecvente probleme care pot apărea din cauza nerespectării regulilor de depozitare în siguranță a alimentelor sunt intoxicațiile alimentare, însă pot apărea și boli grave care pot fi fatale.
Produsele cu cel mai mare risc de contaminare, dacă nu sunt depozitate corect, sunt:
- Carnea (crudă și gătită);
- Produse lactate, ouă și produse din ouă;
- Mezeluri;
- Fructe de mare și produse gătite din fructe de mare;
- Orez și paste fierte;
- Salate de fructe și legume;
- Sandvișuri, pizza și alte mâncăruri care conțin oricare dintre alimentele de mai sus.
Reguli generale de depozitare în siguranță a alimentelor
Înainte de a afla cât rezistă carnea congelată, iată câteva reguli generale de depozitare a alimentelor:
1. Când faci cumpărături, achiziționează la sfârșit alimente congelate și du-le acasă, pentru a le depozita cât mai repede posibil.
2. Pe timpul verii sau pe durata unei călătorii mai lungi de 30 de minute, pune alimentele la rece, într-o pungă frigorifică împreună cu gheață.
3. Păstrează alimentele calde și reci separate până ajungi acasă.
4. Pune alimentele fierbinți în vase nu foarte adânci sau separă-le în porții mai mici pentru a se răci mai repede.
5. Nu depozita mâncărurile foarte fierbinți în frigider. Cel mai bine este să aștepți până când nu mai iese abur din mâncare și numai după aceea să o pui în frigider.
Cum congelezi corect carnea?
Deoarece carnea este alimentul cu cel mai mare risc de deteriorare, dacă nu este depozitat corespunzător, îți oferim în continuare câteva sfaturi utile de care să ții cont atunci când congelezi carnea!
Indiferent de tipul de carne (de vită, pui, porc sau pește), cea mai bună modalitate de păstrare este la congelator. Conform experților în siguranța alimentelor, congelarea cărnii la temperaturi de minus 18 ° C inactivează microbii (bacteriile, drojdiile și mucegaiul) și încetinește activitatea enzimelor, agenții responsabili pentru deteriorarea alimentelor.
Iată ce trebuie să știi:
1. Poți păstra carnea în ambalajul ei original dacă este sigilat în vid. Dacă nu, atunci când o congelezi, experții recomandă adăugarea unui alt strat de folie de plastic. Acest lucru ajută la etanșarea umezelii și asigură păstrarea gustului proaspăt și al nutrienților.
2. Poți recongela în siguranță carnea dacă ai dezghețat-o prima dată corect și dacă nu ai lăsat-o apoi în afara frigiderului mai mult de 1-2 ore.
3. În funcție de tipul de carne și modul de preparare (proaspătă sau gătită), carnea poate fi păstrată în congelator între 1-12 luni.
Cât rezistă la congelator fiecare tip de carne?
Pentru a beneficia de gustul și nutrienții din carne, experții americani în alimentație au elaborat anumite ghiduri cu privire la timpul de congelare pentru fiecare tip de carne. Trebuie menționat că aceste intervale de timp se referă la cât timp rezistă carnea congelată fără să-și piardă din proprietățile nutritive. Dacă depășești aceste termene, carnea poate fi consumată, însă calitatea sa este afectată.
Carnea proaspătă
În cazul în care carnea este proaspătă (nefiartă/negătită), ea poate fi păstrată la congelator timp de 4-12 luni. Carnea de hamburger și carnea tocată trebuie congelată timp de cel mult 3-4 luni, la fel și organele (limbă, inimă, ficat etc). Aceste reguli sunt, în general, valabile atât pentru carnea de vită, cât și cea de porc sau pui.
Mezeluri și cârnați
Conform specialiștilor, șunca ar trebui păstrată nu mai mult de 1 lună la congelator, cârnații 1-2 luni (indiferent că sunt de porc, vită sau curcan), iar produsele afumate tot 1-2 luni. Crenvurștii trebuie păstrați în pungi de plastic, nu mai mult de 1-2 luni.
Carne gătită
Carnea gătită poate fi congelată timp de aproximativ 2-3 luni ca să-și păstreze calitatea. Carnea de pui prăjită poate fi congelată max 4 luni.
Carnea de pește și fructe de mare
Dacă te întrebi cât rezistă carnea congelată de pește, trebuie să știi că acest lucru depinde de tipul de pește. Astfel, peștele slab poate fi înghețat 6 - 8 luni, iar cel gras 2-3 luni. Peștele fiert poate sta la congelator timp de 4 - 6 luni, iar cel afumat 2 luni. Peștele din conservă poate fi reambalat într-o pungă de plastic și mai poate fi păstrat la congelator timp de maxim 2 luni.
În ceea ce privește fructele de mare proaspete, acestea pot fi congelate 3 - 6 luni, fără să-și piardă din proprietățile nutritive.
Cel mai bun mod de a ambala carnea pentru congelare
Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când depozitezi carnea în congelator este ambalarea sa într-un recipient etanș. Este important să nu fie deloc aer în ambalaj, așadar cel mai bun mod de depozitare este sigilarea sa în vid. Poți fie să împachetezi carnea în folie de plastic etanșă, fie să o plasezi într-o pungă de congelare. Asigură-te că ai scos cât mai mult aer posibil înainte de a închide punga de congelare cu fermoarul. De asemenea, pune etichete ca să știi dacă este vorba de carne gătită sau proaspătă și scrie și data congelării.
Cum decongelezi corect carnea?
După ce ai aflat cât rezistă carnea congelată, este la fel de important să știi cum s-o dezgheți corect după ce ai scos-o din congelator. Experții spun că modalitatea cea mai sigură este să decongelezi carnea numai în frigider sau într-o pungă de plastic etanșă, scufundată în apă rece. Acest lucru se datorează faptului că dezghețarea cărnii la temperatura camerei permite bacteriilor să se dezvolte prea rapid.
Cât timp poți păstra carnea la frigider?
Este esențial să știi cât rezistă carnea congelată, dar și cât timp o poți păstra la frigider înainte s-o consumi. Iată care sunt recomandările experților:
- Carnea proaspătă de vită (negătită) - 3-5 zile;
- Carnea proaspătă de pasăre- 1-2 zile;
- Carnea negătită de porc - 3-5 zile;
- Peștele proaspăt și fructele de mare -1-2 zile.
Așadar, după ce ai aflat cât rezistă carnea congelată fără să-și piardă proprietățile nutritive, poți începe să te gândești la câteva rețete cu carne cu care să-ți surprinzi oaspeții la masă. Ține cont de recomandările experților și fii atentă nu doar la procesul de congelare, ci și la modul în care dezgheți carnea. Doar așa te poți bucura de gustul și nutrienții acestui aliment.