Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, adică nu au numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra vechime și în acest an, până la data de 31 august.
Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.
Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.
Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat şi se pot cumpăra până la şase ani de vechime în muncă.
În principiu, persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare pot sa iasă la pensie. Pensia este, în general, de trei tipuri: pentru limită de vârstă,, pensie anticipată și pensie anticipată parțial.
Condițiile cumpărării vechimii în muncă:
- Aceasta poate fi plătită oricând, dar contribuabilul va beneficia de ea doar când împlineşte vârsta de pensionare
- Se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare
- Să nu se fi realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada în care se vor a fi cumpăraţi anii de vechime.
Care sunt pașii procesului de cumpărare a vechimii în muncă
Primul pas este prezentarea la unul dintre ghișeele Casei de Pensii. Aici se va verifica pentru început care sunt perioadele pentru care nu s-au plătit contribuții.
Ulterior se stabilesc perioadele pentru care vrem să cumpărăm vechimea în muncă. Tot ce ne rămâne de făcut este să completăm declarația, contractul și să le dăm la ghișeu.