Prin noua lege a pensiilor, autoritățile doresc, practic, ca românii care au același număr de puncte, același stagiu de cotizare să primească aceeași sumă. Spre exemplu, o femeie cu un stagiu de 30 de ani va ajunge după cele două majorări la o pensie de puțin peste 3.000 de lei.
În acest moment, femeile și bărbații au pensii diferite, pentru că le-au avut calculate pe legi diferite, în fcție de stagiu de cotizare, de numărul de puncte. În noua lege a pensiilor se poate vorbi de contributivitate egală și de pensie egală.
Dacă o femeie are un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, în acest moment are o pensie de 2.622 de lei. La 1 ianuarie 2024, prima majorare, indexarea cu rata inflației de 13,8%, pensia ajunge la 2.985 de lei, iar, în momentul în care se va face recalcularea, va ajunge la 3.038 de lei.
Femeia va avea aceeași pensie cu bărbatul, care are un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. În acest moment, bărbatul are o pensie de 2.248 de lei, va ajunge după indexare la 2.559 de lei pensie. Pentru ca mai apoi să ajungă la o pensie egală cu cea primită de o femeie, pentru că au avut aceleași atribuții în câmpul muncii, au avut același număr de puncte, potrivit Realitatea PLUS.
CU CÂT VOR CREȘTE PENSIILE din 2024 – DIFERENȚE ÎNTRE FEMEI ȘI BĂRBAȚI
FEMEIE
31 de puncte / 30 de ani stagiu complet
- 2.622 de lei pensie (în prezent)
- de la 1 ianuarie - indexare 13,8% - 2.985 de lei pensie
- septembrie 2024, după recalculare - 3.038 de lei pensie
BĂRBAT
31 de puncte / 35 de ani stagiu complet
- 2.248 de lei pensie (în prezent)
- de la 1 ianuarie - indexare 13,8% - 2.559 de lei pensie
- septembrie 2024, după recalculare - 3.038 de lei pensie
Sursă: Noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
Un alt lucru important în noua lege: se va ține cont, la calculul pensiilor, și de acele bonusuri, de al 13-lea salariu, de prime. Acum nu se iau și acestea în calculul pensiei.
Un alt aspect foarte important este legat de scăderea pensiilor după recalculare. În cazul în care, după recalculare, pensia va fi mai mică decât cea aflată în prezent în plată, va rămâne pensia pe care o are acum în plată, în așa fel încât nimeni să nu piardă. Acest lucru au transmis autoritățile, prin premierul Marcel Ciolacu.
Rămâne formula de indexare cu rata inflației, la care se adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut, însă s-ar putea să se schimbe din anul 2025, așa cum se precizează în lege, pentru că se va ține cont și de procentul din Bugetul asigurărilor sociale de stat. Încă nu se știe exact procedeul și cum se va face acest lucru.
LEGE NOUĂ, PROBLEME VECHI CU PENSIILE ROMÂNILOR
Formula de indexare cu rata inflației din anul precedent:
- pensiile mici, dezavantajate
- cresc toate pensiile, incluisv cele speciale
Deficitul la bugetul de pensii, în continuă creștere:
- bugetul nu va mai fi sustenabil
- probleme pentru viitorii pensionari
- pensiile pot fi tăiate dacă vor crește cheltuielile
Vârsta de pensionare crește odată cu speranța de viață:
Natalitatea tot mai mică în prezent
- bonusuri pentru cei care rămân mai mult în câmpul muncii
Sursa: noua lege sistem public de pensii/Realitatea PLUS