Ghidul Apelor Minerale precizează că pH-ul sau potenţialul de hidrogen exprimă echilibrul acido-bazic al unei ape pe o scară de referinţă cuprinsă între 1 şi 14. La un pH mai mic de 7, apa are un caracter acid, iar la unul mai mare de 7, ea are un caracter bazic sau alcalin.
În general, apele minerale naturale carbogazoase au un pH uşor acid, datorită acidului care se formează în apă prin solubilizarea dioxidului de carbon. Apele plate bicarbonatate sodice, calcice sau magneziene au un pH uşor bazic. Apa de ploaie dintr-o zona nepoluată are pH-ul de 5,6, uşor acid, datorită dizolvării de dioxid de carbon din aer.
Nu beţi aceeaşi apă zi de zi
Se vorbeşte în ultima vreme tot mai mult despre beneficiile apei alcaline. Această modă a explodat printre vedetele de la Hollywood în urmă cu câţiva ani şi s-a răspândit rapid în toată lumea, creând o adevărată industrie a alimentaţiei alcaline.
Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii menţionează că nu există efecte negative pentru sănătate dacă se consumă apă cu un pH între 5,0 şi 8,5. În acest sens, Patronatul Apelor Minerale, APEMIN ne asigura că toate apele minerale îmbuteliate în România se înscriu în acest interval, scrie bzi.ro.
Studiile clinice au dovedit unele efecte benefice pentru sănătate ale apei minerale naturale carbogazoase cu un pH uşor acid, precum tratarea unor afecţiuni ale tubului digestiv şi ale rinichilor. Aceste ape stimulează secreţia şi motilitatea gastrică, cresc diureza şi ne ajută să eliminăm surplusul de minerale şi acid uric din organism.
Trebuie menţionat aici că apele minerale naturale carbogazoase îşi datorează aciditatea prezenţei dioxidului de carbon dizolvat, care este un acid slab. Odată pătrunsă în organism, apă pierde dioxidul de carbon şi caracterul acid dispare, ea devenind alcalină datorită conţinutului de obicei ridicat în carbonaţi de sodiu, calciu sau magneziu al unor astfel de ape.
Dacă urmăm o dietă sănătoasă şi echilibrată în care predomină legumele, fructele, cerealele, ouăle şi lactatele, putem să bem orice fel de apă minerală naturală. Dacă preferăm să mâncăm multă carne, snacks-uri, dulciuri rafinate, alimente procesate şi alcool, toate cu un caracter puternic acid, este preferabil să bem o apă plata neutră sau slab alcalină.
Dacă suferim de anumite afecţiuni precum gastrite hipoacide, litiaze biliare sau afecţiuni ale cailor urinare, se recomandă să bem ape minerale carbogazoase uşor acide. Dacă suferim de gastrită hiperacida, apă plata alcalină este preferabilă.