În ziua de 25 decembrie 1989, Elena și Nicolae Ceaușescu au fost aduși în fața plutonului de execuție, un moment crucial care avea să schimbe direcția istoriei României. Cuplul care a condus țara timp de decenii a fost îmbrăcat în haine de o luxuriante sofisticare, detalii care, deși par insignifiante în contextul tragic al evenimentelor, relevă contrastul izbitor dintre opulența acestei ultime apariții și soarta sumbră care îi aștepta.
Elena și Nicolae Ceaușescu dețineau o colecție remarcabilă de haine din blană, purtând, chiar în ziua morții lor, paltoane deosebit de scumpe, accesibile doar unui cerc restrâns de oameni. Potrivit designerului Daniel Mărgărit, specialist în blănuri, garderoba luxoasă a soției dictatorului era evaluată la peste 300.000 de lei.
Elena Ceaușescu era renumită pentru dedicarea sa față de blănuri, având o impresionantă selecție de articole, majoritatea importate din Occident. Daniel Mărgărit a oferit detalii despre costul acestor haine. În ziua în care au decedat, ambii erau îmbrăcați în blănuri ce valorează împreună 80.000 lei, o sumă echivalentă cu prețul unui apartament.
„Când am vizitat palatul lor, am văzut și o serie de blănuri, unele erau cumpărate, cred că din Germania, după cum erau sortate și prinse în niște pachete speciale, care nu se găseau în România. Cred că erau în valoare totală de vreo 300.000 de lei”, a declarat expertul în blănuri pentru Click.
Acesta a precizat că în anii 1980 o haină de nurcă era foarte scumpă, ajungând să coste peste 100.000 de lei. Chiar mama lui crea astfel de haine.
„În anii 80, o haină de nurcă costa și peste 100.000 de lei, în cazul în care o găseai. Mama aducea materialele din Germania, le lucra, și apoi dădea o haină din nurcă cu 80.000 de lei. Însă, trebuia să ai răbdare, căci pe lista mamei se aștepta și doi ani”, a dezvăluit Daniel Mărgărit.
„Elena Ceaușescu era îmbrăcată cu un palton din blană, cred că era din castor tuns, altfel, dacă era din altceva, devenea prea greu. Haina aceea costa în jur de 50.000 de lei. Iar Nicolae Ceaușescu purta un palton îmblănit cu astrahan, al lui costa în jur de 30.000 de lei, dacă era din calitate foarte bună.
Iarnă cruntă în munții Bucegi. Salvamont Prahova lansează avertismente pentru turiști
Nu știu însă dacă erau cumpărate din Occident. Ambele valorau 80.000 de lei, cât un apartament”, a mai spus designerul.
Deși majoritatea hainelor de blană pe care le purta erau aduse din Germania, Elena Ceaușescu a avut și haine lucrate la Gospodăria de Partid.
„În ultima vreme, soții Ceaușescu mergeau mai mult pe materialele autohtone. Erau două ferme, la 1 Decembrie și la Bacău, de vulpi, vizon se creștea mai puțin, la Bacău, dar nu era de calitate. În România, mai erau nutrii, astrahanul fiind însă cel mai popular”, a precizat designerul.
Potrivit lui Daniel Mărgărit, soții Ceaușescu începuseră, în ultimii ani să apeleze la Gospodăria de Partid, un batalion disciplinar, pentru crearea hainelor de blană mult iubite. „Se mai importau blănuri din vulpi, din Polonia, dar foarte puțin, căci aveam și noi. Gospodăria de Partid era un fel de batalion disciplinar, cei mai buni meșteri erau, de fapt, la Cooperativa Blănarilor, aceștia învățaseră meserie în atelierele vechi”, a mai spus Daniel Mărgărit.
Sămânța folosită de secole pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a trombozei