Pe hârtie, nu lipsesc argumentele în favoarea imitaţiei cărnii care înceară să reproducă gustul şi textura cărnii de vită, pui sau porc cu ingrediente de origine vegetală (cereale, oleaginoase, leguminoase etc).
Impactul asupra mediului este mult mai mic decât îl are cel al creşterii animalelor, nu sunt preocupări cu privire la starea acestora şi compoziţia respectă recomandarea autorităţilor sanitare de a reduce consumul de proteine animale.
De acum, 49% dintre gospodăriile franceze au cel puţin o persoană \"\"flexitară\"\", preocupată să diminueze consumul de carne, faţă de 25% în urmă cu şase ani, potrivit datelor difuzate de Kantar World Panel.
Carnea vegetală \"\"nu mai este o nişă. A devenit o adevărată tendinţă de bază\"\", consideră Nicolas Dhers, director de proiect privind tranziţia alimentară la Carrefour, grup care şi-a creat propria marcă de distribuţie.
Marca Nestlé detectează, de asemenea, \"\"un potenţial de creştere foarte important\"\" pentru aceste produse în Franţa, o piaţă care nu este încă \"\"matură\"\", spre deosebire de vecinii săi elveţieni şi germani. La fel, producătorul american Beyond Meat este \"\"optimist\"\" şi consideră că \"\"Franţa este un element important al strategiei sale de creştere pe termen lung în Europa\"\".
În creştere cu 16% între noiembrie 2020 şi noiembrie 2021, vânzările rămân modeste (105 milioane de euro în această perioadă).
În total, 16% dintre francezi afirmă că au cumpărat deja produse care imită carnea cel puţin o dată pe an, potrivit Kantar.
Pentru a se dezvolta, ofertele de imitaţie de carne trebuie să evolueze din punct de vedere al gustului dar şi spre mai puţină procesare şi un preţ mai accesibil, au spus specialistii.
Banca \"\"Barclays apreciază că substitutele pentru carne pe bază de vegetale vor reprezenta 10% din piaţa mondială a cărnii până în 2030, adică 140 de miliarde de dolari\"\".