Ministrul Muncii a promis că pensiile și voucherele sărăciei vor ajunge la români înainte de Paște, iar mulți pensionari au sperat că vor avea ce pune pe masa de sărbători. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, în piețe, carnea de miel se vinde deja cu 40 de lei pe kilogram, iar în magazine chiar și cu mai mult de 55 de lei, astfel că friptura tradițională este aproape un lux anul acesta.
„Lumea e amărâta cu pensii mici de 1200 lei, ia lumea oase face ciorbă de oase credeți-mă,” a spus o pensionară reporterului Realitatea Plus.
„E viața scumpă, pe sacoșa asta am dat 250 lei,” a mai spus un cumpărător.
Nici ouăle nu sunt foarte ieftine, iar de grija prețurilor scapă doar cei care consumă din propria grădină.
Produsele din piețe și supermarketuri mai vin însă cu un pericol ascuns: este dificil să ne dăm seama cât de proaspete sunt alimentele, spun inspectorii de la Protecția Consumatorului.
„Pentru fiecare categorii de produse pericolele sunt diferite. De la modul în care este depozitată, până la modul în care este prezentat spre achiziție consumatorilor,” a avertizat Horia Constantinescu, șeful ANPC.
Iar riscurile de infecție alimentară sunt uriașe în perioada sărbătorilor.
Specialistii atrag atentia ca oamenii s-ar putea îmbolnăvi de salmonela sau să dezvolte pietre la rinichi dacă aleg sa nu cumpere carne de miel sau ouă din locuri special amenajate cum ar fi piete supermarketuri sau măcelarii.
Cei care nu țin cont de sfaturile specialiștilor riscă să își petreacă sărbătorile la camera de gardă.