PSD va propune doi magistrați de carieră pentru funcțiile de judecător care se vor elibera în iunie la Curtea Constituțională, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Potrivit acestora, numele celor doi magistrați ar fi deja stabilit, însă ar fi cunoscut doar într-un cerc restrâns din jurul lui Liviu Dragnea.
Nu este clar în acest moment dacă PSD va încerca să impună ambii judecători sau va ceda unul din locuri ALDE. Potrivit surselor G4Media.ro, actualul ministru de externe, Teodor Meleșcanu ar fi interesat de un post de judecător CCR, dar și unul dintre apropiații lui Călin Popescu Tăriceanu.
Potrivit surselor G4Media.ro, cele două propuneri vor fi anunțate marți.
La jumătatea lunii iunie expiră două mandate de judecător, unul numit de Camera Deputaților (Ștefan Minea), al doilea numit de Senat (Maya Teodoroiu). Un al treilea mandat (Petre Lăzăroiu), cel numit de președinte, expiră tot în luna iunie, dar aici PSD și ALDE nu vor avea nimic de spus.
Unul dintre numele cu mari șanse de a fi propus de președintele Klaus Iohannis la a treia funcție de judecător CCR care se va elibera în iunie ar fi Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Teoretic, și opoziția ar putea impune un nume dacă reușește să obțină majoritate asupra unei propuneri, numai că PNL, USR și PLUS nici măcar nu și-au pus problema unor eventuale negocieri până acum. În plus, majoritatea PSD-ALDE s-a dovedit funcțională la votarea modificărilor la Codurile Penale.
PSD dispune de majoritate la Senat și fără ALDE, prin urmare Dragnea și-ar putea impune cel puțin un judecător fără sprijin de la Tăriceanu. La Cameră însă lucrurile stau diferit și acolo cele două partide vor trebui să negocieze numele judecătorului.
Mandatele judecătorilor CCR sunt de nouă ani, prin urmare miza este mare. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a anunțat deja că PSD va face nominalizări pentru funcţiile de judecător la Curtea Constituţională până pe 7 mai.
Sunt mai mulți doritori pentru cele două locuri, în frunte cu Teodor Meleșcanu (ALDE), Șerban Nicolae (PSD), Eugen Nicolicea (PSD) și Florin Iordache (PSD), deși acesta din urmă a negat că țintește o funcție la CCR.