Vasele din aluminiu conduc uniform căldura şi sunt preferate de mulţi producători industriali. Dar aluminiul poate ajunge în compoziţia mâncărurilor preparate termic şi se poate depune în special în structurile nervoase. Există studii care indică faptul că aluminiul poate contribui la apariţia bolii Alzheimer.
Vasele din cupru sunt, de asemenea, de evitat. Cuprul este necesar în alimentaţia umană, iar limita maximă este de 10 miligrame zilnic. Dar o cantitate mare de cupru poate ieşi din vasul de gătit sub influenţa căldurii. Se ştie că alimentele cu aciditate ridicată favorizează absorbţia cuprului. Aşadar, există riscul intoxicării.
Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Teflonul
În comerţ, există vase de gătit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică. Acestea nu permit aluminiului să intre în contact cu mâncarea decât în cazul unei deteriorări. Aşadar, odată învelişul deteriorat, este bine să nu mai folosiţi vasul. În privinţa teflonului există deja controverse pe piaţă. Au apărut studii care fac legătura între teflon şi diverse tipuri de cancer. Motivul este prezenţa acidului perfluorooctanoic sau PFOA, dar şi a cadmiului şi plumbului. Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a cerut companiilor să înlocuiască PFOA cu alte materiale.
Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Vasele de lut
Vasele de lut nu reacţionează în contact cu alimentele şi emit o căldură eficientă pentru gătit. Rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor. Pe piaţă, există chiar şi vase groase care se pretează inclusiv la foc deschis. Vasul se încălzeşte uşor şi nu reprezintă nici un pericol pentru alimentele gătite.
Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Vasele de ceramică
Ceramica este un material potrivit atât pentru tigăi, cât şi pentru vase mari utilizate în cuptor. Se pot utiliza în siguranţă atât vasele integrale din ceramică, cât şi cele căptuşite cu ceramică în strat gros.
Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Oale din inox (oţel inoxidabil)
Inoxul este stabil la temperaturi ridicate, nu eliberează substanţe nocive în alimente şi putem găsi o multitudine de forme şi modele de oale din inox în comerţ adecvate necesităţilor noastre. Alegeţi vase cu pereţi şi bază groase pentru a preîntâmpina pierderile de căldură.
Pentru a nu zgâria oalele, nu folosiţi spatule, linguri sau alte instrumente din inox şi alegeţi în schimb linguri sau spatule din lemn. În micile zgârieturi se pot refugia bacterii care risca să ajungă în alimente.
Singura problemă la vasele din inox este faptul că alimentele se pot lipi atunci când nu folosim lichide, aşa că e mai dificil de prăjit într-o tigaie din inox spre deosebire de una din Teflon de exemplu, dar ele sunt excelente în schimb pentru gătit mâncăruri, supe sau ciorbe.
Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Vasele de sticlă
Sticla este considerată cel mai bun material pentru păstrarea alimentelor. De asemenea, este extrem de bună pentru gătitul la cuptor.
Sticla termorezistentă (yena) este un material inert, ceea ce înseamnă că nu va interacţiona cu alimentele, nici chiar cu cele acide. Ele distribuie uniform caldura şi se folosesc în special pentru gătitul la cuptor, pentru prepararea fripturilor, legumelor sau a deserturilor. Nu afectează absolut deloc gustul mâncării, sunt uşor de curăţat şi antibacteriene.
Dezavantajul vaselor de sticlă este că se pot crăpa la temperaturi ridicate sau atunci când le lovim accidental.
Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Vasele emailate
Emailul este antibacterian, complet inert (dacă este intact), indiferent de temperatura la care se găteşte, nu reţine resturi alimentare sau mirosuri. Totuşi, la cea mai mică zgârietură, trebuiesc aruncate!
Vasul smălţuit este realizat de obicei dintr-un metal (oţel, fontă etc.) acoperit cu o glazură sticloasă emailată. Este important să cumpărăm vase cu un strat suficient de gros de email, astfel încât să reziste în timp, deoarece se poate ciobi.
Cele mai sănătoase vase pentru gătit. Vasele din fontă
Vasele din fontă sunt foarte rezistente, reţin căldura şi o distribuie uniform, rezistă foarte bine la călduri înalte (sunt la fel de bune şi în cuptor şi pe aragaz), iar în timp, datorită utilizării, dezvoltă o suprafaţă non-aderentă care este mai durabilă decât cea de teflon.