Studiile au evidențiat că probioticele pot susține sistemul imunitar
Conform studiului, acest lucru se întâmplă prin stimularea producției de anticorpi și a celulelor imunitare. Mai exact, consumul de probiotice poate ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale, fiind util în acele perioade în care ești supusă la mult stres, ai un program haotic, călătorești sau urmezi, la recomandarea medicului, un tratament cu antibiotice.
Probioticele ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale
Anumite cercetări desfășurate recent indică faptul că există o legătură între flora intestinală și sănătatea mintală. Acestea fiind spuse, probioticele ar putea avea un impact benefic asupra stării de spirit, reducând simptomele de anxietate și chiar de depresie.
Mai mult decât atât, studiul numește intestinul “al doilea creier”, deoarece acesta produce mulți dintre aceiași neurotransmițători precum creierul, cum ar fi serotonină, dopamină și acidul gamma-aminobutiric, toate acestea având un rol esențial în reglarea dispoziției. De fapt, specialiștii estimează că 90% din serotonină este produsă în tractul digestiv.
Cu toate acestea, cercetarea se află încă în desfășurare, așa că este mult prea devreme pentru a determina exact rolul pe care îl joacă probioticele în relația dintre creier și intestin. Dar este interesant să descoperi cât de multe avantaje au probioticele asupra organismului tău.
Susțin tranzitul intestinal
Probioticele susțin tranzitul intestinal normal, dar au efecte benefice și în restabilirea echilibrului, mai ales după o perioada în care organismul a fost bolnav sau au fost înregistrate diverse probleme de sănătate. Acestea fiind spuse, probioticele reduc constipația și diareea, ajută la descompunerea substanțelor nutritive și reduc simptomele colonului iritabil.
O piele mai frumoasă
Un alt studiu desfășurat cu ajutorul a 23 de femei cu vârste cuprinse între 19 și 21 de ani indică faptul că probioticele ar putea avea un impact pozitiv asupra pielii. Mai exact, probioticele contribuie la întărirea barierei de protecție a pielii, menținând hidratarea la nivel optim. Astfel, tenul este mai luminos, mai uniform și mai protejat de agresiunea factorilor externi.
Care sunt alimentele bogate în probiotice?
Cele mai bogate alimente în probiotice sunt, după cum urmează: iaurtul, chefirul, oțetul de mere, varză murată, murăturile de toate felurile, supă japoneză Miso, legumele și ciocolată neagră. Probioticele pot fi administrate și sub formă de capsule, la recomandarea medicului. Discuta cu medicul tău mai multe despre acestea și vezi cum ai putea să le administrezi pentru a te bucură de toate beneficiile.