Experții anunță că, în realitate, există mult mai multe cazuri de COVID-19 decât cele anunțate în buletinele oficiale. Și asta nu pentru că autoritățile ar fi interesate să minimalizeze efectele crunte ale acestui val, ci pentru că pur și simplu nu se știe numărul real.
Printre cei care susțin această teorie se numără și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. Cherecheș mai spune că același lucru s-a întâmplat și în timpul valurilor anterioare.
"În realitate, avem mult mai multe persoane infectate cu virusul. Studiile efectuate în străinătate au arătat că numărul lor poate fi de 4-5 ori mai mare, iar unele studii indicau și cifre cu mult mai mari. În ce privește România, nu există cifre și este foarte greu de făcut estimări", a spus expertul.
În opinia sa, a contat și faptul că, în România, s-a testat puțin, iar multe persoane au refuzat să fie testate sau pur și simplu nu au avut niciun simptom.
Răzvan Cherecheș nu este singurul care spune acest lucru. Epidemiologul francez cu origini române Mircea Sofonea susţine această teorie, scrie ziare.com. Profesor şi cercetător la Universitatea Montpellier, Sofonea spune că acest lucru nu este specific României și că situația este identică aproape pretutindeni.
"Nu vom şti niciodată numărul lor exact, numărul celor infectaţi, dar s-a dovedit că sunt mult mai mulţi. În Franţa, au existat studii care au arătat că probabil de 4,5 ori mai multe persoane s-au îmbolnăvit decât se cunoaşte în mod oficial. Practic, nicio țară nu-și poate testa în același timp întreaga populație, iar foarte multe cazuri nu au fost detectate pentru că mulți dintre cei infectați au fost asimptomatici, deci nu le-a trecut măcar prin minte să se testeze dacă nu se simțeau deloc rău", a explicat Sofonea.