Noile date arată că noul coronavirus poate „migra” pe distanțe mult mai mari atunci când persoanele vorbesc pe un ton ridicat sau cântă, de exemplu. Astfel că regula distanțării fizice trebuie calculată în funcție de ventilarea spațiului în care se află oamenii, de încărcătura virală a fiecăruia, de timpul de expunere, dar și de felul activității pe care o face fiecare.
Distanța fizică recomandată este de peste doi metri, potrivit celor mai recente studii. Vechea regulă de 1,5 metri până la 2 metri este considerată depășită după ce s-a constatat că picăturile respiratorii pot parcurge distanțe mult mai mari, de 6 până la 8 metri, potrivit celui mai recent studiu publicat în British Medical Journal, scrie descopera.ro.
Potrivit unui studiu publicat în luna mai de Centrul american pentru studiul bolilor, 32 de persoane care făceau parte dintr-un cor din Statele Unite au fost infectate de o persoană asimptomatică (care nu avea simptome), chiar dacă se afla la o distanță de 1-2 metri de ceilalți.
Alte focare de infecție cu SARS-CoV-2 au avut drept sursă săli de sport, biserici sau locuri de joacă.
În schimb, în avioane au fost înregistrare foarte puține raportări de infecție cu noul coronavirus, acest lucru având probabil legătură cu faptul că pasagerii nu vorbesc tare.
În concluzie, distanța fizică ar trebui să depășească doi metri pentru a fi considerată sigură, dar nu trebuie să uităm nici de celelalte măsuri de protecție: spălatul pe mâini, curățarea suprafețelor atinse frecvent, purtarea măștii și, desigur, izolarea la domiciliu a persoanelor infectate până la vindecarea acestora.
Care este riscul de infecție cu noul CORONAVIRUS când strănutăm sau tușim. Importanța măștii
Picăturile de salivă eliminate în timpul strănutului, tusei, respirației sau vorbirii se împart în două categorii: picături mari și picături mici, invizibile cu ochiul liber.
Cum se strănută corect. Cei mai mulți oameni o fac greșit și astfel se împrăștie majoritatea virușilor
Picăturile mari de salivă sunt cele care se evaporă mai rapid și aterizează pe sol la o distanță de 1-2 metri. Picăturile mici - aerosolii sau picăturile respiratorii - se evaporă mai rapid, dar numai dacă au condiții care să asigure transportarea lor: ventilația sau strănutul puternic. Aceste picături minuscule ajung să parcurgă distanțe mult mai mari, de peste 4 metri, uneori chiar și de 8 metri.
În luna august, Organizația Mondială a Sănătății recomanda, de exemplu, evitarea vizitelor la stomatolog pentru a evita tocmai procedurile care generează aerosoli.Respirația, cântatul, tușitul, strănutul provoacă acel „nor de aer” care conține particule respiratorii. Acestea parcurg 7-8 metri în doar câteva secunde, mai ales dacă tușim sau strănutăm cu putere, ne aflăm într-o încăpere care nu este ventilată corespunzător, în cazul în care nu dispune de aer condiționat cu filtre HEPA sau nu se aerisește regulat, la interval de 20 de minute) sau suntem în aer liber, unde cântăm, strigăm, țipăm.
Care este riscul de infecție cu noul CORONAVIRUS când vorbim, strigăm, cântăm sau tăcem. Importanța măștii
Riscul transmiterii SARS-CoV-2 de la persoane pozitive asimptomatice, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică