Cea mai neagră planetă văzută vreodată, WASP-104b a fost observată în timp ce trecea în fața stelei, o mișcare cunoscută drept tranzit. În plus, aceasta absoarbe aproape 99% din lumină și se află la 466 de ani-lumină de Pământ, în constelația Leo.
De obicei, aceste planete fierbinți au în componența lor o cantitate enormă de gaz și se află extrem de aproape de stelele lor, iar o orbită nu durează mai mult de zece zile. Exoplaneta WASP-104b orbitează Soarele în doar 1,76 de zile.
Această orbită plasează planeta închisă la intervale de doar 4,3 milioane de kilometri de stea, doar 4,5% din distanța de la Mercur la Soarele nostru. Ca atare, se crede că norii planetei au fost îndepărtați de steaua ei, lăsând potasiul și sodiul în atmosferă să absoarbă lumina.
Planeta mai neagră decât cărbunele absoarbe o cantitate enormă de lumină
Atmosfera planetei este atât de densă în potasiu și sodiu, încât absoarbe orice lumină din spectrul vizual. Asta înseamnă că și în partea cu zi este întunecată.
Exoplaneta WASP-104b se află printre primele în top trei, alături de TrES-2b și HAT-P-7b, despre care știm că absorb aceeași cantitate de lumină de la stelele gazdă.
„Reflexivitatea planetei WASP-104b este de 0,03, care este mai mică decât cea a cărbunelui. Din start, se elimină norii din atmosfera sa. Chiar și așa, există o mare probabilitate ca planeta să dea o senzație de violet decât de negru și asta datorită temperaturii ridicate", spun cercetătorii.