Termenul de valabilitate al cardului național de sănătate a fost prelungit de la 5 ani la 7 ani de la data emiterii.
Motivul real pentru care Guvernul a prelungit azi valabilitatea cardurilor de sănătate este acela că nu are bani pentru noile carduri. În nota de fundamentare un motiv invocat este tocmai "degrevarea bugetului de stat", precum și cel al Fondului National de Asigurari Sociale si de Sanatate.
La propunerea Ministerului Sănătății, în ședința de Guvern de astăzi a fost aprobată o Hotarâre de Guvern prin care se prelungește, de la 5 la 7 ani, termenul de valabilitate al cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018. De asemenea, pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012, cei 7 ani de valabilitate se vor calcula începând cu data de 1 ianuarie 2013.
Astfel, prin prelungirea duratei de valabilitate a cardului până la data expirării valabilității certificatului digital necalificat emis de Autoritatea de Certificare a CNAS, se degrevează bugetul de stat pentru anul 2018 - 2019 cu cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14,2 milioane carduri naționale de asigurări de sănătate, precum și a bugetului FNUASS de cheltuielile aferente distribuirii acestora.
De asemenea, Hotarârea de Guvern aprobată astăzi de Executiv, prevede o nouă reglementare menită să asigure un acces mai bun al pacienților la tratamente.
Astfel, pentru unele medicamente prevăzute în Lista de medicamente care fac obiectul programelor naționale cu scop curativ și care necesită prescriere pe bază de protocol terapeutic, dar acesta nu a fost aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, până la elaborarea şi aprobarea protocolului, în condiţiile legii, prescrierea se face cu respectarea indicaţiilor, dozelor şi contraindicaţiilor din rezumatul caracteristicilor produsului, în limita competenţei medicului prescriptor.