Niște temerari vor lansa serviciul de car sharing Perpetoo se va lansa în luna mai în București și alte trei orașe și va permite șoferilor să-și închirieze contra-cost mașina oricărui utilizator al platformei.
Serviciile de car sharing au început să-și facă apariția timid și pe piața din România, iar printre acestea se numără în prezent Pony Car Sharing sau BCR eGO. Ambele sunt însă gestionate la nivel de companie, cu flote de mașini proprii și prețuri standard.
În luna mai va apărea însă în România și primul serviciu de car sharing între persoane fizice, prin intermediul platformei online Perpetoo care va permite oricărui proprietar să-și închirieze mașina altor șoferi atunci când nu au nevoie de ea.
Astfel, proprietarii de mașini își pot pune mașina la dispoziție dacă aceasta este fabricată după anul 2010, are revizia la zi, asigurare RCA, ITP, vignetă și este echipată corespunzător legislației în vigoare. În plus, pe durata închirierii, mașina va beneficia de asigurare Casco prin intermediul unui parteneriat cu Uniqa și Renomia. Între timp, persoanele care au nevoie doar temporar de o mașină în oraș vor putea intra pe platformă pentru selecta mașina pe care o consideră potrivită nevoilor personale, iar cererea trebuie aprobată individual de proprietarul mașinii.
Pentru moment, reprezentanții Perpetoo nu au oferit detalii despre costurile de închiriere a mașinilor, însă menționează că prețurile vor fi mai mici de cât cele practicate de companiile tradiționale de rent-a-car și că proprietarii înscriși în program pot câștiga între 1.000 și 4.000 de lei pe lună.
Platforma Perpetoo va deveni operațională în luna mai și va fi disponibilă în prima fază în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, însă ulterior se va extinde și în alte orașe din țară. Serviciul a fost dezvoltat de doi antreprenori români, iar unul dintre aceștia este Aurelian Marin, proprietarul agenției de turism Paradis Vacanțe de Vis.
Toate bune și frumoase, pe hârtie! Pentru că în practică, nici măcar taximetriștii, ale căror mașini sunt destinate transportului de persoane, nu vor avea curajul să lase altcuiva pe mână mașina. Asta ca să nu mai vorbim de cei care se închină la mașină ca la sfântul altar.
Nici chiar Gabriela Firea, cu ai săi 500 de lei decont de combustibil nu a reușit să convingă lumea că ar fi mai bine să împartă mașina. Cumva, din punct de vedere psihologic, este normală o astfel de atitudine, pentru că nu-ți vine să împarți cu vecinii un lucru pentru care muncești tu, chiar dacă ei îți plătesc acest serviciu. Altfel, car sharing este tot un fel de taximetrie ascunsă, pentru că transporți pasageri, activitate de pe urma căreia scoți bani. Moment în care ar fi normal să plătești taxe sau măcar să obții licențe de la un organism de acreditare al statului.