De multe ori ne dorim să slăbim cu orice preţ şi apelăm la alimentele dietetice. O alegere, din păcate, nu tocmai sănătoasă.
Mânaţi de dorinţa de a fi cât mai supli, de a arăta bine, apelăm la tot felul de diete şi alimente aşa zis dietetice.
Rafturi întregi din magazine sunt dedicate produselor pe eticheta cărora scrie 0% grăsimi, 0% zahăr, 100% natural, 0% adaos de conservanţi. Mare atenţie, de multe ori aceste etichete sunt înşelătoare! Şi asta pentru că un aliment fără zaharuri sau grăsimi nu e neapărat un aliment sănătos.
Principala problemă a alimentelor dietetice este că acestea conțin adesea cantități mari de zahăr și alți îndulcitori artificiali. Aceștia pot fi incluși în produse precum iaurturi, băuturi și cereale pentru micul dejun, sub diferite nume precum aspartam, xylitol sau sucraloză. Îndulcitorii artificiali sunt folosiți pentru a da produselor un gust dulce fără a adăuga calorii, dar aceștia pot avea un efect negativ asupra organismului.
Studiile au arătat că consumul regulat de îndulcitori artificiali poate crește riscul de a dezvolta afecțiuni precum diabetul, obezitatea sau afecțiuni ale inimii. De asemenea, aceștia pot perturba flora intestinală și pot crește riscul de a dezvolta boli inflamatorii cronice.
Secretele personalității tale, dezvăluite de preferința pentru anumite fructe
Să luăm sucurile "zero zahăr" preferate de atâţia dintre noi. Aceste băuturi conţin aspartam, un îndulcitor indicat exclusiv persoanelor bolnave de diabet, sau fructoză, zahărul natural al fructelor din care sunt făcute aceste sucuri. Medicii recomandă să evităm acest tip de băuturi întrucât îngraşă şi atacă pancreasul.
Dacă iubiţi dulciurile mai bine mâncaţi-le pe cele "tradiţionale" cu moderaţie! Dulciurile dietetice nu sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească sau să-şi menţină silueta întrucât... îngraşă. Această categorie de alimente este creată special pentru persoanele bolnave de diabet, al căror organism nu are capacitatea de a metaboliza zahărul.
Zaharina pe care atâţia o punem în cafea în locul zahărului este şi ea dedicată exclusiv diabeticilor şi poate distruge pancreasul şi ficatul. Dacă vrem neapărat să renunţăm la cele două linguriţe din cafeaua de dimineaţă, mai bine le înlocuim cu puţină miere sau cu extractul de stevie, produse naturale.
Nici cu lactatele dietetice nu stăm mai bine. Iaurturile care au în compoziţie fructe sau musli nu sunt deloc prietenele dietelor. Sunt chiar bombe calorice echivalente dulciurilor. Lactatele cu zero grăsimi nu sunt sănătoase nici ele pentru că împiedică absorbţia vitaminelor liposolubile, respectiv A, E, D si K.
Sfatul specialiștilor este, deci, să evitaţi alimentele dietetice, oricât de lăudate ar fi în reclame. Soluţia pentru un corp suplu şi sănătos se găseşte în natură şi în alimentele consumate cu moderaţie.